Thema: Cijfers en letters
Een thema heel typisch voor de derde kleuterklas, we doen het dan ook al een paar jaar. Ga jij aan de slag met dit leuke thema? Bekijk dan zeker eens deze inspiratiepagina!
Opbouw van het thema
Invalshoeken om vanuit te starten
We zijn het thema al op twee manieren gestart:
- Soms spelen we met alle klasleerkrachten een toneeltje uit gebaseerd op de boeken "Het cijferwinkeltje" en "Het letterwinkeltje".
- Andere jaren krijgen we een letter- en cijfermonstertje op bezoek. Dit monster noemt "Alfred van het Alfabet, die ook graag letter fret." ;-).
Bij deze laatste is het zo dat hij niet kan praten of tellen als hij niet vaak genoeg letters en cijfers eet. Dit vinden de kleuters echt heel leuk, ze verzamelen dan letters en cijfers uit de klas of knutselen er voor Alfred. Het monster zorgt dan ook voor de rode draad doorheen het thema. Zo is hij op een ochtend te vinden in de rekenhoek. Hij eet er alles op zodat hij dan de splitsdoos kan uitleggen, andere keren is hij in de letterhoek om dan een spel rond taal uit te leggen enzoverder.
Brainstormen!
Na onze startactiviteit met een leuke intro, is zoals in elk thema, de logische volgende stap: brainstormen! Tijdens cijfers en letters proberen we vooral te brainstormen rond: waar kan je letters vinden? Waar kan je cijfers vinden? Waarvoor dienen ze?
Boekentips!
Klassikale kringmomenten
Enkele klassikale spelletjes uit het thema cijfers en letters:
- Het favoriete spelletje in mijn klas is eentje waarbij je samen moet werken en de getalrij moet opzeggen. Je zit in de kring of in kleine groepjes en één iemand begint met het cijfer 0 te roepen. Daarna moet je proberen tot 10 te geraken maar niemand mag tegelijk een cijfer zeggen. Roepen twee of meerdere kinderen tegelijk 1, dan moet je weer opnieuw beginnen bij 0. Heel leuk spel waarbij impulscontrole en oogcontact ook zeer belangrijk zijn!
- Klassikaal brengen we ook de splitsmachine aan bod. Splitsen leren ze in het eerste leerjaar kennen, maar met de splitsmachine leren de kleuters alvast inzien dat een hoeveelheid kan opgesplitst worden in kleinere hoeveelheden. In de derde kleuterklas gaan we hier vooral mee experimenteren. Sommige kleuters kunnen zelf al de uitkomst berekenen, terwijl anderen echt nog verwonderd zijn door de hoeveelheden die veranderen in de splitsmachine.
- We startten tijdens dit thema elke dag met rijmen en de eerste letter van een woord. Wanneer we het kindje van de dag hebben getrokken uit de doos, rijmen we elke ochtend op zijn/haar symbool en zoeken we woordjes die met dezelfde eerste letter beginnen.
Begeleide activiteiten
Bij heel wat begeleide activiteiten dit thema staat tellen en herkennen van letters natuurlijk centraal. Maar we hebben ook enkele heel leuke beeldende werkjes tijdens het thema!
- Rond het deelthema letters maken we ieder jaar onze naam met playmais op een groot karton. We schrijven eerst onze naam voor en bekleven het dan in de kleuren die we willen.
- Dit jaar maakten we nog een ander letterwerkje: onze eerste letter! De kleuters krijgen een vierkant kartonnetje en kiezen een kleur. We schilderen het karton in verschillende tinten van datzelfde kleur. Daarna boetseren de kleuters met klei hun eerste letter en wordt dit hierop gekleefd. Afwerken doen we door met zwarte stiften vormen te tekenen rondom het vierkant.
- Voor het deelthema cijfers gaan we ook aan de slag in de knutselhoek! We gaan ons dan vooral focussen op huisnummers. Eerst nemen we dit waar in de straat, het huisnummer van de school,... en dan bekeken we onze eigen huisnummers. Deze gingen we dan gebruiken in de knutselhoek. Toevallig hadden wij voor onze klas mooie stenen die perfect waren voor deze activiteit: de kleuters beitelden hun huisnummer in de steen en schilderden deze daarna. Een mooi werkje om aan de voordeur op te hangen en ook perfect past binnen ons thema.
- Tijdens het thema maken we ook altijd een grote telkaart met de kleuters. Dit is een A3-blad met daarop cijfers van 1 tot 10. De kleuters gaan de getalbeelden en het turfbeeld uitknippen en op kleven bij het juiste getal. Daarna moeten ze nog evenveel vormpjes of stickers kleven.
- Ook gezelschapsspelen komen aan bod tijdens dit thema: halli galli, rumikub junior en ABC-toverduel zijn enkele spelletjes die elk jaar standaard terugkomen.
Sport en fun!
Tijdens dit thema doen we een leuk buitenspel waarbij lopen, springen en andere bewegingsvormen centraal staan.
- Op de speelplaats verspreiden we allerlei soorten getalbeelden: cijfer, stippen, turfbeeld, vingerbeeld,...
- In het midden staan we in een grote kring. Een kleuter mag rollen met een grote dobbelsteen en we bekijken welk getal bovenaan ligt.
- Daarna moeten de kleuters om ter snelst lopen, springen,... naar een getalbeeld dat evenveel is.
We veranderen de opdracht ook door bijvoorbeeld te vragen om te lopen naar "eentje minder dan het getal van de dobbelsteen" enzoverder. Heel leuke opdracht rond bewegend leren!
Liedjes en versjes
Hier vind je onze liedjes- en versjesbladen.
Het lied komt van YouTube, hier kan je de ons liedjesblad downloaden voor in de liedjesmap.
MUSTHAVE materialen!
Klik op de foto voor meer info over het materiaal!
Leuke themabundels!
Bekijk ze in de webshop!
Gratis bestanden
Voor dit thema zijn er momenteel nog geen gratis bestanden.
Bekijk wel onze andere gratis bestanden! Je kan ze vinden via het "GRATIS" tabblad bovenaan het scherm.
Hoekenwerking
Enkele hoekjes uit het thema:
Tijdens dit thema hadden we enkele hoekjes waarbij ook motoriek centraal stonden.
- Een eerste hoekje was eentje waarbij de kleuters cijfers moesten opvullen met gekleurde chickpeas. De cijfers zijn van Houten Onderwijsmateriaal en de gekleurde kikkererwten waren van Invitation to Imagine. De kleuters gingen aan de slag met pincetten om de cijfers op te vullen.
- Ook voor de letters hadden we een hoekje met focusdoel motoriek: het rekkeplankje. We voorzien opdrachtkaarten van de letters en de kleuters maken deze met elastiekjes op de plank. Heel eenvoudig, maar dit vonden ze echt heel leuk!
- Op de lichttafel werd er ook rond letters gewerkt. Daar voorzien we opdrachtkaarten in combinatie met de transparante patroonblokken. Pssst... dit bestandje staat op de webshop!
- In de Flisat-tafel konden ze letters zoeken in gekleurde rijst en op de juiste plek leggen op een letterpuzzel-insert van Play and Explore.
- Onze school heeft ook heel grote houten letters om mee op de speelplaats te spelen. Tijdens het thema mogen de kleuters hiermee aan de slag in de klas. Zo maken ze woorden, hun eigen namen of versieren ze de houten letters met allerlei klein materiaal.
- Van onze poppenhoek en winkel maken we een letter- en cijferwinkeltje met allerlei klein materiaal uit de klas.
- De bouwhoek verrijken we met opdrachtkaarten rond cijfers en letters van Kleuteridee. Dit was dit jaar het favoriete hoekje van de kleuters!
- In de letterhoek konden de kleuters aan de slag met het rijgen van alfabetparels. Hier maakten ze dan hun naam mee of die van een vriendje. Er waren ook geostix ter beschikking van EDX met opdrachtkaarten rond letters.
Nog meer inspiratie?
Wil je nog meer inspiratie? Check dan ons Pinterest-account. We proberen telkens wanneer we een thema uitwerken ons account bij te werken met nieuwe inspirerende foto's!
Reactie plaatsen
Reacties
Ik start dit jaar voor het eerst in een derde kleuterklas.
Jullie inspireren mij en ik wil graag op de hoogte blijven. Ook om de nieuwsgierigheid van de kleuters hoog te houden, de diverse mooie materialen zijn TOP!