Thema: Ik wil naar de maan!

Ah! Het thema "De Ruimte"! Als er nu een thema tot mijn favorieten hoort dan is het wel deze. De kleuters, en wijzelf, zijn helemaal gek en verwonderd over alles dat zich in de ruimte afspeelt. Het is dan ook jaarlijks een thema dat terugkomt bij de oudste kleuters en waar ze zelf ook naar vragen in onze "thema brainstorm". Ondertussen werkten we dit thema al hoeveel keer uit?! En toch wordt het nooit saai.

Opbouw van het thema

Invalshoeken om vanuit te starten

De opbouw van ons thema varieert per jaar. Wat elk jaar een standaard is, is dat onze klaspop vertrokken is naar de ruimte. Dat weten we natuurlijk niet altijd meteen. We laten de kleuters een tijdje missen en gissen! De stoel van de klaspop is enkele dagen leeg voordat we een postkaart krijgen van hem. Helemaal vanuit de ruimte! 

Enkele andere intro's van het thema waren:

  • Vertrekken vanuit het boek "Franky" door Leo Timmers en samen met de kleuters een klas robot ontwerpen en maken.
  • Een verdwaalde ruimte-wetenschapper die een groepje mensen meer wou leren over de ruimte.
  • Vertrekken vanuit een brainstorm: de kleuters willen leren over de ruimte, maar de juf weet er niet veel van. Wat zouden we kunnen doen dit thema?

Brainstormen!

Na onze startactiviteit met een leuke intro, is zoals in elk thema, de logische volgende stap: brainstormen! De oudste kleuters zijn vaak al zo verwonderd door de ruimte, sterren en de maan dat ze hier al veel over weten. 

De standaard eerste activiteit binnen onze thema's is brainstormen. Dit doen we via gestructureerde vragen zoals: wat weet jij al over de ruimte? Wat weet jij al over de maan? Wat zijn planeten en welke bestaan er? En de slotvraag is altijd: wat wil je nog weten over de ruimte?

Mochten jullie meer willen weten over hoe we brainstormen in de klas, laat dan gerust een reactie!

Boekentips!

Klassikale kringmomenten

Heel wat mogelijkheden voor klassikale activiteiten binnen dit thema! We lijsten er hier alvast enkele op:

  • Elk jaar komen de aliens Hakka en Plakka langs. Deze twee aliens hebben een hele speciale taal: Hakka spreekt in een taaltje dat alle worden in stukken hakt, Plakka spreekt in een taaltje waarbij hij alle woorden van Hakka aan elkaar plakt. Eens de kleuters dit helemaal door hebben mogen zij in de huid van Hakka en Plakka kruipen! De kleuter die Hakka speelt, trekt een kaart en hakt het woord, de kleuter die Plakka speelt moet het woord aan elkaar rijgen. 
  • Een leuk en goed spelletje rond executieve functies is die van "Ik ga op reis en neem mee!". Alleen heet dit spelletje nu "Ik ga naar de ruimte en neem mee!". Oefening baart kunst in dit spel, sommige kleuters hebben hier meer moeite mee dan anderen. Het helpt ook om dit eerst in kleine groep in te oefenen voordat je dit klassikaal eens speelt.
  • Zoals in elk thema bij de oudste kleuters weer er een nieuwe letter aangeleerd. Samen met de letterdief ontdekten we de letter R van ruimte. Samen gingen we dan ook nadenken welke andere woorden, die met de ruimte te maken hebben, er bestaan met de letter R. Zo kwamen we op sterren, astronaut, ruimteschip, ruimtepak, astronautenhelm,... En nadien gingen we natuurlijk ook onze lettertafel aanpassen. 

Begeleide activiteiten

In dit thema wordt er ook heel wat geknutseld. Er zijn zoveel leuke dingen te maken met als inspiratie de ruimte.

  • We maakten ook onze eigen planeet. De kleuters gingen te werk in 2 groepen: een eerste groep ging een cirkel uitprikken uit zwart papier, de andere groep mocht met ZEER natte waterverf schilderen. Bij dat laatste was het zeer belangrijk om het zout niet te vergeten strooien eens we klaar waren met schilderen. De kleuters die klaar waren met het uitprikken mochten met natte witte verf spetteren op hun blad. Eens alles droog was en het zout verwijderd was, kleefde ik het zwarte blad over het geschilderde blad. Nu lijkt het net of ze een planeet in de galaxy hebben.

  • Toen we rond de het deelBC de raket werkten tekenden de kleuters, via een stappenplan, een raket met vettige wasco. Daarna mochten de kleuters schilderen met ecoline. Dit zorgde voor zeer leuke resultaten!

  • Dit thema is ook perfect om te werken rond het opzoeken van informatie en andere doelen binnen initiatief en verantwoordelijkheid. Elk jaar gaan we dan ook aan de slag met het invullen van een infogids of het maken van een klasboek met allerlei informatie over de ruimte. Hier krijgen ook vragen uit de brainstorm een plekje. Wie op zoek is naar een infogidsje, kan er een gratis downloaden op onze Facebookgroep!

  • Ook wiskunde komt uiteraard aan bod. Tijdens het thema de ruimte zijn de invalshoeken voor wiskunde vaak: ruimtelijk inzicht, (af)tellen en inzicht verwerven in de getallenlijn. In kleine groep oefenen we deze zaken dan ook in via het spel "meteorietslag", B-botspelletjes, ...

  • Binnen BA's zit ook vaak het samen (uit)bouwen van themahoeken. Samen bouwden we onze ruimtehoek: van computers, tot onderzoeksstation en natuurlijk met raket! De raket hebben we samen ontworpen, geschilderd en verplaatst. Er kroop hier natuurlijk heel wat werk in maar... het resultaat mocht er zijn.

Leuke STEM-activiteit

Niks leuker dan een echte raket te zien opstijgen binnen dit thema. Alleen is het niet zo gemakkelijk om een kartonnendoos de lucht in de krijgen. Daarom zoeken we met de kleuters manieren om een zelfgemaakte raket de lucht in te krijgen. Er bestaan tal van filmpjes op Youtube die aantonen hoe je een plastic fles kan laten opstijgen. Met de kleuters ontdekken we dan ook dit proefje, en daarna proberen we het zelf.

We bedenken wat belangrijk is: gewicht, veiligheid,... en ontwerpen dan onze eigen raketten aan de hand van een plastic fles. We verzamelen de nodige tools zoals een fietspomp en water. Nadien trekken we erop uit naar het park in onze buurt, we zouden uiteraard geen ramen van de school willen stuk maken met onze raket. Een activiteit vol plezier!

Apps, ICT en filmpjes

Een echte aanrader zijn de filmpjes van Paxi! Paxi neemt de kleuters mee op ontdekkingsreis door het zonnestelsel. De filmpjes zijn op kindermaat gemaakt.

Sport en fun!

  • Een leuk spel tijdens dit thema is "tikkertje meteoriet". Een kleuter is de meteoriet, de andere kleuters zijn raketten. De tikker probeert de andere kleuters te tikken. Als ze getikt zijn moeten ze stilstaan met hun armen en benen open en vormen ze een obstakel voor de andere raketten.

  • Natuurlijk kan je ook altijd eens een omloop in de ruimte creëren dor verschillende donkere postjes te maken: onder een tafel, kruipen door een tunnel, kruipen onder de parachute,...

  • Alles in de ruimte gebeurt in slow motion, daarom is het altijd leuk om eens een bewegingsmoment in slow motion te geven!

  • Een relaxatiemoment dat ook erg leuk was in ons thema was "het weerbericht vanuit de ruimte". De kleuters zaten in een lange rij achter elkaar en tekenden het weerbericht dat de leerkracht of een andere kleuter vertelde op de rug van het kind voor zich.

  • Als laatste was er ook nog het relaxatiemoment "We landen". Eigenlijk is dit een variant op "de smeltende sneeuwman" enkel zijn we deze keer raketten die landen. Elk lichaamsdeel wordt slap tot we op de grond liggen.

Liedjes en versjes

Hier vind je onze liedjes- en versjesbladen.

MUSTHAVE materialen!

Klik op de foto voor meer info over het materiaal!

Leuke themabundels!

Bekijk ze in de webshop!

Gratis bestanden

Download deze gratis bestanden in onze webshop! Je kan ze vinden via het "GRATIS" tabblad bovenaan het scherm.

Hoekenwerking

Hieronder enkele hoeken die het beste gescoord hebben tijdens dit thema:

  • Natuurlijk was de astronautenhoek DE hoek van het thema. Er was een ruimteschip, onderzoeksstation, computer en verkleedkleren. Ik vond astronautenpakken in de Aldi voor €1, een echt koopje dus!

  • In de klas hebben wij ook een lichttafel. Niks leuker dan sterrenbeelden namaken op de lichttafel of projector. Ik had allerlei klein materiaal dat de kleuters konden gebruiken om de sterrenbeelden te maken: kleine houten sterren, rietjes, magnetische chips,...
  • In de letter- en schrijfhoek hangt onze Sprekende muur. Daar hebben we ingezet op het inoefenen van hakken en plakken met bijhorende opdrachtblaadjes. Ze konden er ook woorden na leggen met onze harsletters en geheime alien-boodschappen ontcijferen.
  • Een ander spel dat een schot in de roos is zijn de ruimte-robots! We voorzien allerlei magnetisch materiaal en lege blikken. De kleuters kunnen nu hun eigen robot ontwerpen.
  • In de onderzoekshoek voorzien we ook zelfgemaakte fiches en een invulboekje voor de kleuters. Via de voorlezer luisteren ze naar de fiches, daarna kunnen ze hun invulboekje invullen: de planeet tekenen en een kleine quiz doorlopen! Je kan de onderzoeksbundel vinden in de shop!
  • Een laatste leuke hoek is ons klein-fantasie eiland. Daar voorzien we gekleurde rijst met allerlei klein speelmateriaal: glow-in-the-dark sterren, ruimtestenen, playmobil mannetjes, kleine speelfiguren,...

Uiteraard zijn er nog 1001 hoeken voor de ruimte, het is moeilijk kiezen welke we het allerleukste vinden! Laat gerust een reactie met jouw favoriete ruimtehoeken, zo kunnen we elkaar inspireren! ;-)

Nog meer inspiratie?

Wil je nog meer inspiratie? Check dan ons Pinterest-bord van de Ruimte. We proberen telkens wanneer we dit thema uitwerken het bord bij te werken met nieuwe inspirerende foto's!

Reactie plaatsen

Reacties

jolien
3 jaar geleden

Ik wil graag meer weten over hoe jullie brainstormen :).
Groetjes