Thema: Herfst - de eekhoorn
Elk jaar, vlak voor het thema heksen, werken we het thema herfst uit in onze klas. Dit jaar focussen we ons op de eekhoorn! Hieronder zal je alvast wat herfst- en eekhoorn inspiratie kunnen vinden!
Opbouw van het thema
Invalshoeken om vanuit te starten
Het thema herfst starten we altijd met een wandeling en bezoek aan het bos. Er gaat niks boven de herfst echt te gaan waarnemen! Tijdens de wandeling doen we allerlei spelletjes en verzamelen we herfstmateriaal. In het midden van onze wandeling stoppen we dan om er leuke herfstmandala's te maken met materialen dat we vinden in het bos.
We hebben ook al de kleuters een herfstkroon laten versieren tijdens onze wandeling door het bos. Dit is gewoon een kroon, op de maat van het kind, met dubbelzijdige tape aan bevestigt. Daar kunnen ze dan allerlei schatten aan kleven, je hebt meteen een kunstwerk!
Brainstormen!
Na onze startactiviteit met een leuke intro, is zoals in elk thema, de logische volgende stap: brainstormen!
De standaard eerste activiteit binnen onze thema's is brainstormen. Dit doen we via gestructureerde vragen zoals: wat hebben we gezien in het bos? Welke vruchten ken je? Wat zijn de kenmerken?
Mochten jullie meer willen weten over hoe we brainstormen in de klas, laat dan gerust een reactie!
Boekentips!
Klassikale kringmomenten
We voorzien ook enkele klassikale activiteiten binnen dit thema!
- Een eerste gebeurt ook als startactiviteit na ons bezoek aan het bos: een poppenspel! Omdat we rond de eekhoorn gaan focussen, gebruiken we het boek "Twee vechtende eekhoorntjes" van Jim Field en Rachel Bright als opener van ons eekhoorntjes thema.
- Ook rond de executieve functies gaan we klassikaal werken! We spelen het spel "Hé, eekhoorn waar ga je heen?" rond werkgeheugen. Voorzie enkele hoepels en laat een knuffel eekhoorn springen in bepaalde hoepels. Een kleuter moet dit zelfde patroon dan naspringen. Hoe meer hoepels, hoe moeilijker!
- Klassikaal doen we ook de schrijfdans cirkels en spiralen. We maken twee cirkels (een grote en een kleine) met de kleuren lichtbruin/donkerbruin op schrijfdansmuziek. Daarna knippen we deze uit, dit is het lichaam van onze eekhoorn. Afwerken doen we door oren, snuit, oogjes,... te tekenen.
- We spelen ook het taalspelletje: "ik heb, wie heeft" maar dan met eekhoorntjes. De kleuters beschrijven om beurt de eekhoorn op hun kaartje en beschrijven dan de eekhoorn die ze zoeken. Zo vormen we een lange domino! Psst... dit komt uit onze eekhoorntjesbundel!
Begeleide activiteiten
Enkele van onze begeleide activiteiten:
- Zoals altijd is onze eerste muzische activiteit het teken stappenplan! Ook voor het thema "de eekhoorn" hebben we er eentje voorzien. Aan de hand van het stappenplan tekenen de kleuters een eekhoorn. Voor onze achtergrond gaan we aan de slag met de blaadjes die we meebrachten van het bos. De kleuters schilderen op het blad en maken er dan een afdruk van.
- Voor de sterkere kleuters gaan we dit thema ook al aan de slag met de splitsdoos en eikeltjes. We gaan vooral experimenterend aan de slag met hoeveelheden via de splitsdoos en maken dit thematisch door eikeltjes te gaan gebruiken.
- Voor de kleuters die nog nood hebben aan wat extra oefening rond hoeveelheden spelen we met de dobbelsteen en herfstvruchten. De kleuters nemen met een pincet evenveel eikeltjes zoals de dobbelsteen aangeeft. Ze leggen dit in een eierdoos (12), wie als eerste zijn doosje vol heeft is de winnaar!
- In kleine groep doen we ook een luisterdictee. De kleuters hebben voor zich een tekening van het bos met eekhoorntjes in en ik vertel enkele stellingen. Als het juist is dan mogen ze het inkleuren, wat fout is doorkruisen ze! Het is eens een leuke variant op de tekendictees die we normaal doen. Pssst... dit luisterdictee vind je in onze eekhoorntjesbundel!
- En het pijlenspel mag ook zeker vernoemd worden want dit is een favorietje bij de kleuters. Voor dit thema maakten we eentje rond de eekhoorn. Aan de hand van opdrachtkaarten met pijlen moeten de kleuters uitzoeken wat de eekhoorn verzameld heeft in het bos. Het is een leuke opdracht om rond ruimtelijk inzicht te werken.
- Een fijn-motorische activiteit voor het thema herfst kwam ook aan bod! De kleuters knippen een herfstblaadje naar keuze uit en kleven dit op een wit blad. Dan gaan ze met herfstkleuren rond de vorm van het herfstblad. Niet gemakkelijk! Zeker wanneer de randen dikker en dikker worden, maar wel altijd een heel leuk resultaat!
Apps, ICT en filmpjes
Een echte eekhoorn waarnemen zou heel leuk zijn. Sommige jaren hebben we geluk om in het bos eentje te zien, maar dat is altijd maar heel kort en snel. Daarom is het wel leuk om enkele filmpjes van de eekhoorn te bekijken. Er bestaan tal van informatieve filmpjes rond de eekhoorn!
Sport en fun!
Enkele leuke bewegingstussendoortjes!
- In het bos spelen we altijd het spel 'tikkertje boom'. Er zijn enkele tikkers, als je aangetikt wordt dan verander je in een boom. Wie het laatste rondloopt is de winaar.
- Ook heel leuk binnen het thema 'de eekhoorn' is natuurlijk tikkertje hoog. Eekhoorntjes kunnen goed klimmen en klauteren, dus dit kan je perfect inkleden rond de eekhoorn!
Liedjes en versjes
Een must voor je thema herfst en bovendien ook voor het thema de eekhoorn! Kapitein Winokio heeft een cd vol leuke herfstliedjes. Er staat er ook eentje op rond de eekhoorn, deze heb ik aangeleerd aan mijn kleuters!
Benieuwd naar de cd? Klik hieronder voor meer informatie op de website van Kapitein Winokio.
MUSTHAVE materialen!
Klik op de foto voor meer info over het materiaal!
Leuke themabundels!
Bekijk ze in de webshop!
Gratis bestanden
Download deze gratis bestanden in onze webshop! Je kan ze vinden via het "GRATIS" tabblad bovenaan het scherm.
Hoekenwerking
Enkele hoeken in het thema:
- Een eerste hoek is de verteltafel rond de eekhoorn. Nadat we het poppenspel hebben uitgespeeld, staat deze tafel open voor de kleuters om er verhalen te maken met de eekhoorntjes of het verhaal dat wij brachten zelf na te spelen.
- We voorzien een leuk stapelspel rond eikeltjes. We hebben een variant rond richtingen en voorzien er ook eentje rond gekleurde eikeltjes om te kunnen variëren.
- Aan de spelletjestafel voorzien we verschillende spelletjes in rotatie: de sneaky snacky squirrel is daarbij een favoriet! We voorzien ook de smartgame en een herfstspel van Janbibejan.
- In de IKEA-tafel voorzien we sensorisch spel met herfstmaterialen, vulfiguren, vul eikeltjes en herfstdieren.
- Onze knutselhoek wordt verrijkt met een stappenplan waarbij de kleuters een eekhoorn uitknippen en zijn staart vormen met herfstbladeren.
- Om deze hoek nog wat verder te verrijken, voorzien we eekhoorn kleurplaten met een legende.
- De schrijfhoek wordt verrijkt met schrijfpatronen. De kleuters mogen tussen de eekhoorn en de boom schrijfpatronen tekenen op onze tafel met woodies.
- We voorzien ook zoektrays waarin de kleuters op zoek moeten gaan naar bepaalde figuren. Psst... dit is een gratis bestand!
- Onze boekenhoek verrijken we dan ook met zoekplaten die gemaakt zijn specifiek rond de eekhoorn!
- Om het tellen nog wat verder in te oefenen hebben we een grote bak met allerlei herfstmaterialen en potjes met hoeveelheden op. De kleuters moeten evenveel herfstmaterialen in het potje doen zoals dat wordt aangegeven op de pot zelf.
- En ook onze denkhoek wordt verder aangevuld met een spel rond ruimtelijk inzicht: de doolhoven! De kleuters moeten de eekhoorn naar zijn huisje brengen en uitzoeken welke vondsten de eekhoorn doet op weg naar huis.
Veel van deze materialen komen uit onze eekhoorntjesbundel!
Nog meer inspiratie?
Wil je nog meer inspiratie? Check dan ons Pinterest-account. We proberen telkens wanneer we een thema uitwerken ons account bij te werken met nieuwe inspirerende foto's!
Reactie plaatsen
Reacties