Thema: noordpool zuidpool
Zo enthousiast om dit thema eens te mogen uitwerken. Normaal werken we rond de periode van januari andere thema's uit zoals "ziek zijn" of "winter", maar we doen eens iets anders!
Opbouw van het thema
Invalshoeken om vanuit te starten
Tijdens dit thema starten we vanuit de verdwijning van onze klaspop. De week ervoor hadden we een themaloze week, en onze klaspop was na de brainstorm over leuke activiteiten verdwenen. Niemand wist waar heen!
Op maandag, de dag van de start van het thema, kregen we in onze klasbrievenbus een brief... helemaal uit de noordpool! Onze klaspop had zelf ook een leuk idee als activiteit: leren over de IJsberen! Pinguïns! En de noord- en zuidpool. Gelukkig hadden de kleuters daar ook zin in! En ze vonden het natuurlijk heel grappig dat onze klaspop een korte broek aanhad op zo'n koud gebied! Ai, ai, ai!
Brainstormen!
Na onze startactiviteit met een leuke intro, is zoals in elk thema, de logische volgende stap: brainstormen!
De standaard eerste activiteit binnen onze thema's is brainstormen. Dit doen we via gestructureerde vragen zoals: Wat weet jij al over de noordpool/zuidpool? Welke dieren zou je vinden op de polen? Wat zou er speciaal zijn op de polen? Wat wil je nog weten over de noordpool/zuidpool/IJsbeer/Pinguïns?
Deze keer startten we met een brainstorm in buddygroepjes. De kleuters hebben elk een buddy in de klas en die deel ik ook nog eens in per groepjes van vier voor activiteiten zoals dit. Zo heeft heel de klas gebrainstormd tijdens één moment. De brainstorm was simpel: waar is de noordpool? En hoe zou het eruit zien? Terwijl de kleuters deze twee vraagjes beantwoordden liepen wij rond in de klas om te gaan luisteren. Eens een andere manier van brainstormen, zo houden we het leuk! Later in de week deden we dan onze klassieke brainstorm met echt meer vragen.
Mochten jullie meer willen weten over hoe we brainstormen in de klas, laat dan gerust een reactie!
Boekentips!
Klassikale kringmomenten
- Omdat we in dit thema ook de nadruk wouden leggen op meer te weten komen over de dieren bij de polen speelden we vaak het spelletje "ik ben een banaan" maar dan noord- en zuidpool editie. De kleuters kregen een hoofdband en daarin kwam dan een kaartje met een dier van de polen. De kleuters moesten via vragen elimineren welk dier er in hun hoofdband stond. Om dit makkelijker te maken voorzien we altijd alle dieren die in de hoofdbanden kunnen zitten op een tafeltje (een dubbele set kaarten dus), zo kunnen de kleuters de kaarten omdraaien van dieren die niet aan de eigenschappen voldoen. Op deze manier oefenden we de namen van de dieren en nadien probeerden we ook te achterhalen van waar deze precies kwam: de noordpool of de zuidpool?
- Voor executieve functies gingen we dan naar omgekeerd land! In omgekeerd land noemt een Pinguïn een IJsbeer en een IJsbeer een Pinguïn. De Poolwolf heet een Zeehond en de Zeehond een Poolwolf. Dit spel oefent op impulscontrole en is niet gemakkelijk, maar de kleuters zijn echt dol op spelletjes uit omgekeerd land. Voorzie 4 A5-jes met op elk A5-je een van de dieren, als je dan de Pinguïn in de lucht steekt moeten de kleuters IJsbeer roepen. Heel simpel om te maken, maar je vult er toch al snel een klassikale activiteit mee!
- Een laatste hit als klassikale activiteit voor dit thema is toch echt wel de noord- en zuidpool quiz! Omdat we veel informatie hebben verzameld tijdens dit thema leek het ook maar logisch om hier eens een quiz rond te doen. De kleuters mochten zich zelf inschrijven per 4 à 5 kleuters op ons "inschrijvingsblad" voor de quiz. Dit alleen al vonden de kleuters superleuk om te doen! Op de laatste dag van het thema spendeerden we dan een half uurtje aan een quiz over de dieren, de noordpool en de zuidpool. Dit is ook een goede activiteit om te weten te komen wie informatie goed onthoudt en wie dit moeilijker vindt!
Begeleide activiteiten
- Omdat we een quiz hadden gepland op het einde van het thema, was het dus ook wel de bedoeling om heel wat informatie te verzamelen over het thema. Daarom deelden we de klas in enkele groepjes. Elk van deze groepjes ging een ander topic onderzoeken samen met de juf. Zo hadden we het topic IJsberen, Pinguïns, de noordpool, de zuidpool en speciale fenomenen (het poollicht bijvoorbeeld). Samen keken we in boeken en zochten we informatie op de computer. Dit tekenden we dan allemaal op een groot blad. Na deze activiteit mochten deze kleuters de anderen vertellen wat ze hadden geleerd over de dieren en stelden we ook al enkele quiz-vragen! Op het einde van het thema bundelden we alle informatiebladen in een boekje, zo kunnen de kleuters doorheen het jaar terugkijken naar dit thema!
- Een heel leuke activiteit was ons knutselwerkje! In plaats van de focussen op allerlei kleine teken- en schilderactiviteiten bundelden we dit thema alles samen tot een groter knutselwerkje. Wanneer we leerden over de noord- en zuidpool leerden we over het landschap, iglo's en de dieren. Telkens wanneer we een nieuw stukje informatie hadden maakten we hier iets voor: een sneeuwlandschap, een iglo, we vouwden een IJsbeer en het is er ook heel koud dus gingen we met onze winterkleren op de foto! Alles werd samen gebundeld en nu hadden we een noordpool-tafereeltje (de noordpool omdat daar iglo's stonden en er IJsberen leven, dus het is ook echt realiteit)
- Om verder te oefenen op de pooldieren speelden we ook buiten een bewegingsspel! We verstopten sneeuwballen met pooldieren over de speelplaats en de kleuters kregen per twee een lichtje en een invulblad. De bedoeling was dat ze om ter eerst hun invulblad vol hadden. Dit konden ze bereiken door over de speelplaats de sneeuwballen te gaan zoeken. Eens ze hun lampje op de sneeuwbal richtten kwam er een pooldier en een cijfer tevoorschijn. Op een centraal punt lagen alle woordkaarten met deze dieren, ze schrijven bij het juiste cijfer op het invulblad het juiste woordkaartje over. Als alles gevonden was en dus ingevuld waren ze klaar! De eerste was ook de winnaar. Zo oefenden we op schrijven, de namen van de pooldieren maar op een leuke actieve manier! Dit spel kan je trouwens terugvinden in onze bundels in de webshop!
Onderzoeksactiviteit
Op de zuidpool wordt er heel wat onderzocht, daarom was het ook heel leuk om zelf wetenschapper te mogen zijn tijdens dit thema. Zo gingen we onderzoeken wat ijs het snelste doet smelten. Dit topic is ook ideaal om een kringgesprek rond te starten want het is actueel: het ijs is aan het smelten en het klimaat staat er niet goed voor. Na dit kringgesprek gingen we dan echt op onderzoek. Tijdens deze activiteit hadden we 6 ijsblokken met daarin speelgoed Pinguïns en 5 dingen om over de ijsblokken te strooien zoals zout, warm water, suiker,... de 6de ijsblok was als controle. Op drie verschillende tijdsintervallen kwamen we kijken naar de ijsblokken: wat was er al meer gesmolten? Was er al iets gebeurd? Bij de laatste keer vormden we dan ook een besluit: wat doet ijs sneller smelten?
Er zijn nog heel wat andere proefjes met ijs die je kan doen tijdens dit thema. Denk maar aan het Mpemba-effect maar ook hoe wordt water ijs? Je kan alvast ons proefje en het proefje over het Mpemba-effect GRATIS downloaden op onze Facebookgroep met daarbij bijhorende informatiefiches over ijs!
Apps, ICT en filmpjes
Ook weer leuke apps voor dit thema!
- Een welbekend spel is Pinguïn diner. Bij dit spel moeten de kleuters via heel wat muisbewegingen andere Pinguïns ontvangen in hun restaurant en hen bedienen. Hoe meer centen ze verdienen, hoe cooler hun restaurant zal worden! Dit spel kan je spelen op de computer maar ook op de Ipad als app (allemaal gratis trouwens!). Het spel is een goede oefening voor muisvaardigheden.
- Het laatste spelletje dat wij speelden was Polar Penguïn Run. Je kan het wat vergelijken met Mario run maar dan met een Pinguïn als het hoofdpersonage. Het spel is het makkelijkst te spelen op de app (ook gratis), maar kan je ook met wat zoeken online vinden.
Sport en fun!
Enkele leuke bewegingsspelletjes:
- Orka tikkertje: de kleuters zijn allemaal Pinguïns, maar de Orka (een tikker) ligt op de loer. Wanneer ze aangetikt worden door de orka veranderen ze in een ijsstandbeeld, ze kunnen dus niet vrij gelopen worden! Zo krijg je een mooi opstakel voor de andere Pinguïns.
- Een variant hierop was met vrijplaatsen: de matten in de zaal waren ijsschotsen. Wanneer een kleuter op een mat staat, kan een tikker de kleuter niet pakken. Een goede afspraak is natuurlijk wel dat de Pinguïns niet langer dan 5 seconden op de ijsschots mogen blijven staan. Worden ze toch getikt? Dan moeten ze over een glad stuk ijs wandelen (een omgekeerde bank), daarna mogen ze terug meespelen.
Liedjes en versjes
We gebruikten het versje "5 kleine Pinguïns", het versjesblad kan je vinden in een van onze bundels met bijhorende vingerpopjes!
MUSTHAVE materialen!
Bekijk ons Youtube-filmpje waarin we je allerlei leuke materialen tonen voor het thema!
Leuke themabundels!
Bekijk ze in de webshop!
Gratis bestanden
Download deze gratis bestanden in onze webshop! Je kan ze vinden via het "GRATIS" tabblad bovenaan het scherm.
Hoekenwerking
Heel wat leuke hoekjes voor dit thema, we lijsten graag onze favorieten op!
- Het kleine fantasie-eiland werd omgetoverd tot een zuidpool! Met isomo maakte we ijsschotsen en gletsjers en met blauw gekleurde rijst kregen we ook het water. Je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om het water te vervangen door (nep)sneeuw. We plaatsten allerlei speelgoed Pinguïns en klaar!
- In een thema waar we zoveel onderzoeken, kon de onderzoekstafel natuurlijk niet ontbreken. Via infofiches (met de Voorlezer) en concreet materiaal (Yellow Door footprints met plasticine, de grootte van de dieren via legoblokken,...) konden de de kleuters meer te weten komen over de IJsbeer en de Pinguïn. Hierbij was ook een verwerkingsopdracht: een infodier invullen!
- Een heel tof spel was het slangen- en ladderspel van de Pinguïn dat we kochten bij Wesco! Een echte aanrader! Onze kleuters waren er gek op.
- Maar ook het GRATIS mikspel (op Facebook) van de iglo's was een schot in de roos. De kleuters houden van dit behendigheidsspel en waren zelfs heel competitief.
Nog meer inspiratie?
Wil je nog meer inspiratie? Check dan ons Pinterest-bord van de noord en zuidpool. We proberen telkens wanneer we dit thema uitwerken het bord bij te werken met nieuwe inspirerende foto's!
Reactie plaatsen
Reacties