Thema: Hei-ho, de piraten!

Ahoi! Ons favoriete zomerthema komt eindelijk op de website! Dit is toch echt een thema dat in elke leeftijdsgroep kan uitgewerkt worden en waar er heel wat leuke activiteiten rond zijn. We nemen je op deze pagina mee in onze uitwerking van het thema Piraten voor de derde kleuterklas.

Opbouw van het thema

Invalshoeken om vanuit te starten

Onze thema aanzet is elk jaar een brief van piraat Isabella, piraat Rosita en/of de kapitein. Want aan dit thema koppelen we ook al twee jaar een leuke piraten uitstap. De piraten sturen ons dus telkens een schatkist vol piratenmaterialen met een bijhorende brief waarin enkele piratenopdrachten staan. Als we deze opdrachten goed uitvoeren dan mogen we mee op de piratenboot! En dit is dan onze uitstap. Wil je meer weten over de uitstap? Bekijk dan onze Instagram Highlight HIER!

Het leuke aan deze aanzet is dat je de kleuters meteen warm maakt voor de opdrachten want er hangt een leuke uitstap aan vast. Maar het is ook meteen een goede aanzet voor je brainstorm, want je kan de materialen uit de schatkist waarnemen en deze informatie gebruiken binnen je brainstorm.

Je kan natuurlijk ook met een poppenkast het thema inzetten waarbij de piraten op zoek zijn naar een schat. Samen met je kleuters kan je dan op het einde van het thema de schat zoeken op school.

Brainstormen!

Na onze startactiviteit met een leuke intro, is zoals in elk thema, de logische volgende stap: brainstormen! Door de materialen in de kist en de fantasie van de kleuters over piraten kunnen we vaak een heel uitgebreide brainstorm invullen. Zoals je kan zien op de foto is deze brainstorm de grootste tot nu toe! Normaal zijn onze brainstorms niet zo groot, maar we hebben ook heel wat informatieboeken over piraten doorgenomen waardoor de brainstorm telkens uitgebreider werd.

De standaard eerste activiteit binnen onze thema's is brainstormen. Dit doen we via gestructureerde vragen zoals: wat is een piraat? Hoe herken je een piraat? Waar wonen piraten? Hoe bestuur je een schip?

Mochten jullie meer willen weten over hoe we brainstormen in de klas, laat dan gerust een reactie!

Boekentips!

Klassikale kringmomenten

Enkele leuke klassikale activiteiten!

  • We gebruiken het niet als aanzet maar we doen elk jaar een poppenkast binnen het thema piraten. De verhaallijn gaat als volgt: een jongetje gaat op zoek naar de schat van zijn opa, zonder schatkaart want die is verloren gegaan. Op dat zelfde moment komen er twee piraten aan wal, met een schatkaart! Ook zij zijn op zoek naar de schat. De twee piraten maken veel ruzie en kunnen de schat maar niet vinden, gelukkig weet het jongetje alles zijn op het eiland en omdat de schatkaart eigenlijk van zijn opa is besluiten ze om samen te werken. Wanneer ze de schat vinden gaan ze alles eerlijk verdelen na een dutje. De piraten gaan er echter vandoor met de schat terwijl de jongen slaapt. De kleuters roepen op dit moment meestal het jongetje wakker waardoor de schat dan toch eerlijk verdeeld wordt!
  • Een echte grote aanrader is het boek "Op zoek naar de schat van Z de verschrikkelijke"! Dit boek lezen we bijna elke dag klassikaal. Ondanks het feit dat het al bij de boekentips staat, wil ik het toch ook hier nog eens vernoemen want het is een klassikale activiteit dat heel wat betrokkenheid oplevert. Het is geen traditioneel boek, maar een speelboek. Terwijl je het voorleest ga je echt op schattenjacht met de personages en mogen de kleuters kiezen hoe het verhaal verder loopt. Het leuke hieraan is dat de keuzes die je maakt ervoor kunnen zorgen dat je de verkeerde kant opgaat of nog erger: terugkeert naar huis zonder schat! Dit zorgt er dan weer voor dat je het verhaal dagelijks kan voorlezen totdat je écht de schat vindt in het boek. Daarbij is het ook een goede activiteit om het redeneren te stimuleren.
  • Ook ontwerpen we elk jaar klassikaal een piratenvlag. Deze vlag hangen we dan op in onze piratenhoek. Samen bedenken we een naam voor onze piratengroep en wat hier dan bij hoort. We tekenen een schets in de kring om nadien het ontwerp echt op een stuk stof te gaan schilderen.
  • Afsluiten doen we met de piratenuitstap! Ik zou het iedereen aanraden om binnen het thema een leuke uitstap naar het centrum te plannen. Wij gaan elk jaar naar Gent waarbij enkele leerkrachten zich verkleden als de piraten en ons op sleeptouw nemen door de stad. We doen er heel wat leuke bewegingsactiviteiten en sluiten af met een boottocht bij de boten van Gent. (En ook een ijsje ontbreekt die dag niet ;-) )

Begeleide activiteiten

Er zijn heel wat leuke begeleide activiteiten binnen het thema piraten, we vinden het dan ook heel moeilijk om te kiezen maar je kan hieronder onze top 5 vinden!

  • Een standaard activiteit dat elk jaar terugkomt is het maken van piratenkledij. Dit is ook een van de opdrachten die de piraten ons geven voordat we mee mogen op de piratenboot. We vragen aan de ouders een oude witte T-shirt en schilderen met de kleuters rode strepen. We maakten ook enkele stencils uit lamineervellen: na het drogen van de rode strepen mogen de kleuters een piratensymbool kiezen en stempelen ze dit op hun shirt. Er is heel wat keuze: een schatkist, palmboom, papegaai,... Deze T-shirts dragen we op onze piratenuistap zodat onze groep goed herkenbaar is!
  • Naast een leuke T-shirt maken we ook een kapiteinshoed. De kleuters schilderen samen grote vellen karton zwart en nadien knippen ze elk voor zichzelf via een sjabloon een kapiteinshoed. Het is simpel en snel gemaakt maar maakt de outfit op het einde van het thema helemaal af!
  • Ook schilderen komt te pas bij dit thema. De kleuters gaan aan de slag met het maken van een portret van de piraten. Bekijk zeker hieronder de afgewerkte werkjes!
  • Dit thema hebben we ook al uitgewerkt als invalshoek voor het Vaderdag cadeau. Zo maakten we een boodschap in een fles voor papa met een bijhorende piratenschatkaart! Een heel leuk werkje dat je ook los van Vaderdag kan maken. In de fles voor papa zaten kleine houten blokjes met daarop "I <3 papa".
  • Uiteraard komen er ook nog enkele wiskundige activiteiten aan bod zoals de begrippen drijven en zinken maar dat vertellen we bij het onderdeeltje "STEM"!

Leuke STEM-activiteit

De begrippen drijven en zinken kunnen natuurlijk niet ontbreken binnen dit thema! Elk jaar worden deze begrippen via heel wat experimentjes aangebracht. 

Een eerste activiteit dat we doen is met een thema gebonden onderzoekslijst. We verzamelen een boodschap in een fles, een gouden diamant, zwarte kogel (knikker),... en vragen ons af of het kan drijven of het gaat zinken. Nadien testen we dit ook uit. Daarna wordt er vrij geëxperimenteerd met drijven en zinken en verzamelen de kleuters zelf materialen. 

Tijdens het thema proberen we dan ook zelf een boot te maken uit kosteloos materiaal. De kleuters mogen dit bootje zelf ontwerpen, maar de voorwaarde is wel dat het moet kunnen drijven. Als iedereen zijn boot heeft gemaakt, testen we dit uit! Sommige kleuters testen ook op voorhand wat materialen uit en gaan dan pas aan de slag met het maken van hun boot.

Apps, ICT en filmpjes

Een aanrader voor dit thema is het piratendansje van Just Dance dat op Youtube staat! De kleuters vragen hier geregeld naar, en het is een leuk bewegingstussendoortje! Wil je de dag afsluiten met een piratenverhaal? Typ dan ook zeker eens "FILM Piraten Playmobil Nederlands" in!

Sport en fun!

Op onze piratenuitstap doen we verschillende bewegingsspelletjes:

  • Schattenroof is er zo eentje van! Eigenlijk is dit hetzelfde spel als dassenroof, je geeft elke kleuter een lintje en ze moeten dit van elkaar proberen afpakken.
  • Tik tak boem kleden we ook in voor het thema piraten. In het midden zit de kapitein die de bevelen geeft, de cirkel er rond zijn de scheepsmaatjes. Ze moeten samen de kanonskogel doorgeven en het kanon laden, maar soms gaat er wel eens iets mis op het schip!
  • Een leuk loopspelletje is dat van het houtenbeen! We binden de kleuters per twee samen aan hun benen en dan doen we allerlei wedstrijden met de groepjes: om ter snelst tegen elkaar naar de overkant, om ter snelst iets overbrengen zonder het te laten vallen,...

Liedjes en versjes

Hier vind je ons liedjesblad vinden. We brengen het piratenlied van Samson en Gert aan. Het is een uitgebreid lied, maar met veel oefenen gaat dit vlot bij de kleuters!

MUSTHAVE materialen!

Klik op de foto voor meer info over het materiaal!

Leuke themabundels!

Bekijk ze in de webshop!

Gratis bestanden

Download deze gratis bestanden in onze webshop! Je kan ze vinden via het "GRATIS" tabblad bovenaan het scherm.

Hoekenwerking

  • Er bestaan heel wat spelletjes om aan te bieden voor het piratenthema. Onze favoriet is het spel Tropicano van Beleduc! De kleuters moeten om ter eerst naar het eiland gaan, want daar ligt een schat verstopt onder de palmboom. Het leuke hieraan is dat je effectief iets kan verstoppen onder de palmboom. Wij leggen er elk jaar enkele knutseldiamanten in die de kleuters dan mogen houden. Maar bekijk ook zeker de spelletjes van Haba! Deze vind je trouwens voor spotprijsjes tweedehands.
  • Het kleine fantasie eiland is ook elk jaar in thema! Dit jaar vonden we tweedehands het pirateneiland van Playmobil. Maar ook als je dit niet hebt kan je het eiland een leuke speelhoek maken door schelpen aan te bieden, een piratenboot en gewoon zelf dingen te knutselen met je kleuters voor op het eiland. We maakten ook heel leuke thematische achtergronden voor bij het klein-fantasie eiland. Pssst... deze kan je vinden op de webshop!
  • Naast het kleine eiland hebben we ook onze rollenspelhoek. Daar schilderen we elk jaar op grote dozen of op karton een boot. Als die droog is bind ik deze aan de tafel en mogen de kleuters dat thema op de tafel en onder de tafel spelen. Een schatkist maken we ook zelf. Daarbij bieden we dan verschillende materialen aan zoals verkleedkledij, zwaarden, gouden munten,...
  • Ook wiskundige activiteiten komen aan bod in de hoeken! Zo hebben we de denkhoek waar de kleuters speels met optellingen en aftrekkingen aan de slag gaan via concreet materiaal. Het is de bedoeling dat ze de schatkisten juist vullen met diamanten.
  • De letter- en schrijfhoek wordt dan weer verrijkt door het geheimpiratenschrift. De kleuters krijgen een schaduwprentje en moeten proberen te weten te komen wat er staat. Dat doen ze door de legende te gaan gebruiken en nadien het woord dat ze hebben neergeschreven te vergelijken met de woordkaarten.
  • De sprekende muur wordt ook ingezet tijdens dit thema. De kleuters kunnen er thematische woordenschat inoefenen, maar ook aan de slag gaan met raadspelletjes rond schatkisten, welke piraat ben ik en het spel 'piratenleugen of niet.'. Psst... de sprekende muur kan je vinden in onze webshop!
  • In de Flisat-tafel van IKEA maken we een ontdekhoek rond schelpen met de tactiele schelpen van EDX. De kleuter kiezen een opdrachtkaart en moeten op zoek gaan naar schelpen met bepaalde kenmerken in een rijst ontdekbak. We bieden ook blauw kinetisch zand aan waarin ze de afdruk van de schelpen kunnen bekijken. Pssst... dit is een gratis bestand!

We zouden nog uren kunnen doorgaan over leuke hoekjes voor het piratenthema! Kijk zeker ook eens op Pinterest of laat je inspireren door onze nieuwe bundel Hei-Ho de piraten!

Nog meer inspiratie?

Wil je nog meer inspiratie? Check dan onze Pinterest. We proberen telkens wanneer we dit thema uitwerken het bord bij te werken met nieuwe inspirerende foto's!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.