Thema: Sprookjes - De kikkerprins

Elk jaar werken we een sprookje uit, al enkele jaren kiezen wij ervoor om het sprookje van de kikkerprins uit te werken. Het is niet het typische sprookje dat iedereen al kent en dat maakt het extra fijn om uit te werken met de kleuters.

Opbouw van het thema

Invalshoeken om vanuit te starten

Het thema van de Kikkerprins starten we altijd met een poppenspel van het sprookje zelf. Er bestaan namelijk mega mooie en leuke poppen van IKEA die je kan gebruiken bij dit sprookje. Een van de poppen is een prins die je kan omdraaien naar kikker. 

Ze worden niet meer verkocht door IKEA, maar je kan ze wel nog tweedehands vinden. Ik kocht al mijn poppen voor dit thema tweedehands. 

Brainstormen!

Na onze startactiviteit met een leuke intro, is zoals in elk thema, de logische volgende stap: brainstormen!

De standaard eerste activiteit binnen onze thema's is brainstormen. Dit doen we via gestructureerde vragen. Bij dit thema verloopt de brainstorm een klein beetje anders. Ik ga namelijk met een specifiek groepje voor taal het verhaal helemaal gaan uitspitten om ervoor te zorgen dat ze het verhaal goed mee hebben. De brainstorm gaat dus specifiek over: welke personages zijn er, waar speelt het verhaal zich allemaal af, hoe begint het verhaal, wat is de oplossing,... Omdat we dit verhaal ook zelf gaan leren vertellen en uitspelen tijdens het thema. Ik wil dus zeker zijn dat iedereen het verhaal goed mee heeft.

Mochten jullie meer willen weten over hoe we brainstormen in de klas, laat dan gerust een reactie!

Boekentips!

Drie tips voor sprookjesboeken! Niet typisch aan de kikkerprins, maar wel perfect om uit voor te lezen of te koppelen aan een sprookjes-activiteit. De boeken van Xavier Deneux zijn mijn échte topfavoriet!

Klassikale kringmomenten

  • Een superleuke activiteit die elk jaar terugkomt is het uitspelen van het sprookje de kikkerprins. Elk jaar film ik namelijk voor de ouders hoe de kleuters dit sprookje navertellen en/of uitspelen met de handpoppen. Per twee mogen de kleuters dan een scene spelen met de poppen, daarna zet ik al die kleine filmpjes aan elkaar tot een groot sprookje, gemaakt door de kleuters. We doen dit klassikaal: iedereen kijkt en luistert terwijl we verder spelen. Dit zorgt ook voor een moment van samenhorigheid en plezier (zeker met grappige bloopers). 
  • Om dit sprookje goed te kunnen navertellen moet ik dit sprookje natuurlijk enkele keren vertellen. Ik probeer aan de hand van verschillende verteltechnieken het sprookje over te brengen: via poppenspel, via schetsen,... maar ook via de projector. De kleuters mogen dan gezellig op de kussens zitten terwijl het verhaal via schaduwbeelden geprojecteerd wordt op de muur. Het is dus een schaduwspel alleen via de projector, maar de kleuters genieten hier echt van!
  • Ook de klaspop komt graag het verhaal vertellen, alleen is hij een beetje verstrooid! We maken uiteraard ook een logische volgorde tijdens het thema en die oefenen we vaak al klassikaal in. De klaspop heeft de prenten van het verhaal meegebracht en begint dus het verhaal op een onlogische manier te gaan vertellen. Nadat de kleuters het verhaal op de juiste manier hebben gelegd spelen we ook nog een spelletje. Een kleuter mag even in de gang gaan staan, terwijl verandert de klaspop enkele dingen aan de volgorde. Het is de bedoeling dat de kleuter het foutje opmerkt en het terug juist gaat leggen.
  • We focussen op taal tijdens dit thema en dus speelden we ook vaak "Ben ik een banaan?" Sprookjeseditie. Elk om beurt mochten de kleuters een kaartje komen trekken, die stopte ik in hun hoofdband. De kleuter met de hoofdband mag vragen stellen aan de andere kleuters in de kring zoals bijvoorbeeld "Ben ik een prinses?" als het antwoord neen was, dan draaide de kleuter alle prinsessen om. Zo ging het spel verder totdat hij/zij geraden heeft welk sprookjesfiguur hij/zij is.

Begeleide activiteiten

  • Zoals elk thema proberen we te werken aan vormgeving. De kleuters gaan dus in kleine groep aan de slag met een stappenplan van de kikkerprins. Daarbij maken ze ook een achtergrondje: met wasco's tekenen ze schrijfpatronen en daarna gaan we erover met ecoline. De kroon van de kikkerprins schilderen we ook goud.
  • Ook schrijfdans kent een plekje in dit thema. We oefenen verder op de staande 8 en maken hiervan een kikker. 
  • Nog een ander muzisch werkje is het maken van een echte kikkerprins. De kleuters prikken uit groen papier het hoofd en de poten van de kikker. Daarna schilderen ze een spoel van naaigaren in het groen. Via chenilledraad wordt alles aan elkaar gezet en dit zorgt voor een heel leuk resultaat. Natuurlijk maken ze ook nog een gouden kroontje voor de prins.
  • Meestal rond deze periode wordt de B-bot ook voor het eerst aangebracht. Dit doen we altijd eerst via kleine groep. We maakten voor het thema van de kikkerprins een grote B-bot achtergrond met bijhorende opdrachtkaarten om mee aan de slag te gaan. De kleuters zullen dan van de verschillende personages naar een voorwerp of ander personage moeten gaan. Wil jij aan de slag met de B-bot? Bekijk dan zeker onze Kikkerprins-bundel.
  • Om verder te oefenen op ruimtelijke oriëntatie maakten we ook een variant op zeeslag: gouden bal slag! Per twee leren we dit spelletje aan en krijgen de kleuters het spel voor zich. Elk mag drie gouden ballen in de vijver verstoppen, de ander moet deze proberen vinden. Wie als eerste de drie gouden ballen kan vinden, is de winnaar! Dit spelletje zit ook in onze Kikkerprinsbundel!

Leuke STEM-activiteit

We doen tijdens het thema ook een superleuke STEM-activiteit, maar deze is niet gebaseerd rond de Kikkerprins. Voor deze activiteit vertrekken we vanuit het boek "De drie biggetjes" van Xavier Deneux. Deze auteur heeft echt de mooiste sprookjesboeken! Na het voorlezen van dit verhaal gaan we zelf aan de slag met allerlei materialen: blokken, lego, duplo, bierviltjes, stokjes,... De kleuters mogen in groepjes huizen bouwen voor de drie biggetjes maar ze moeten ervoor zorgen dat de wolf het huis niet omver kan blazen.

Na het bouwen van de huizen komt de wolf ook effectief het huis uittesten! Op een haardroger kleefde ik enkele ogen, snorharen en oren zodat het lijkt op een wolf. Dan kom ik bij alle huizen blazen om te zien of hun huis voldoet aan de eisen: stevig zijn, de wolf mag het niet kapot kunnen maken. Dit is echt een superleuke activiteit dat ik aan iedereen zou aanraden!

Apps, ICT en filmpjes

Tijdens dit thema kijken we wel al eens wat meer naar filmpjes tijdens het fruit- en/of koekmoment omdat er op YouTube natuurlijk heel wat leuke sprookjes filmpjes zijn. Tussendoor kijken we bijvoorbeeld naar de filmpjes van "De Sprookjesboom", dit zijn heel leuke filmpjes dit vaak een 5-tal minuten duren. Ideaal als leuk tussendoortje!

Wat natuurlijk niet kan ontbreken is een leuk filmpje rond de Kikkerprins! We vertellen het verhaal al op heel wat verschillende manieren en via verschillende technieken, een filmpje van dit verhaal kan dus niet ontbreken. Zo staan er op YouTube filmpjes van de serie "Sprookjes" waarin de Kikkerkoning verteld wordt. Je kan het filmpje hieronder terugvinden! Een meerwaarde voor tijdens dit thema, het is zo mooi verteld en uitgespeeld!

Sport en fun!

Enkele leuke ideetjes voor beweging:

  • Dansexpressie: Heel leuk tijdens dit thema is mooie, klassieke muziek opsteken met een sprookjesachtige melodie. De kleuters mogen dan bewegen zoals de personages uit het verhaal. Het kan helpen op de personages in de lucht te stoppen. Heel fijn om hun inleving hierbij te zien!
  • Gouden bal slag: Maak met banken een driehoek in het midden van de zaal en vul deze met (kleine) ballen, dit zijn de gouden ballen uit het verhaal. In het midden staan drie prinsessen of prinsen, buiten de driehoek staan alle kikkers. De kleuters in het midden van de banken moeten bij het start signaal proberen alle ballen uit hun zone te gooien. De kikkers moeten het omgekeerde doen: proberen alle ballen in de zone van de prinsen/prinsessen te houden. De kikkers moeten dus heel snel lopen achter de ballen en deze terugbrengen. Slagen de prinsessen/prinsen er in om alle ballen uit de zone te gooien, dan zijn ze gewonnen! 
  • Reactiespel: Zorg voor een prent van de prinses en de kikker. De kleuters verzinnen welke beweging ze gaan maken bij de kikker en de prinses. De KL houdt een van de prenten omhoog en de kleuters doen deze beweging, maar ze moeten goed opletten want als de KL de prent veranderd dan moeten ze hun beweging veranderen. Je kan het spel later moeilijker maken door vragen om het omgekeerde te doen: wanneer je de prent van de prinses opsteekt, doen de kleuters de beweging van de kikker en omgekeerd. 

Liedjes en versjes

In het thema van de Kikkerprins leren we het lied "De Kikkerprins" van Koekeloere aan. Je kan het filmpje hier bekijken en beluisteren: NAAR HET LIEDJE! We leren ook nog een liedje aan van de wolf en de 7 geitjes uit Kleutergewijs.

Verder vinden we er elk jaar heel weinig van terug. Ken jij nog een leuk versje en/of liedje voor de kikkerprins? Laat dan gerust een reactie!

MUSTHAVE materialen!

Klik op de foto voor meer info over het materiaal!

Leuke themabundels!

Bekijk ze in de webshop!

Gratis bestanden

Download deze gratis bestanden in onze webshop! Je kan ze vinden via het "GRATIS" tabblad bovenaan het scherm.

Hoekenwerking

Heel wat leuke hoeken in dit thema!

  • Er bestaan heel wat leuke Smart Games die over de sprookjes gaan. Deze kunnen dus niet ontbreken in de denkhoek! We hebben zo de Smart Games van Roodkapje, Jaak en de Bonenstaak, Sneeuwwitje,... We ontleenden ook enkele Smart Games bij onze spelotheek. Ga dus ook daar zeker een kijkje nemen, of tweedehands want daar vind je er echt heel veel! 
  • Het klein-fantasie eiland wordt ook omgetoverd tot het sprookjeseiland! In onze IKEA-bundel zitten namelijk achtergronden voor het Kikkerprins Kasteel. We vonden ook online heel leuke vingerpopjes van de Kikkerprins die we hierbij kunnen aanbieden. 
  • Ook in de poppenhoek doen we een verrijking! We voorzien enkele verkleedkleren maar ook hoofdbanden met de personages op. Zo kunnen de kleuters zich helemaal gaan inleven in een bepaald personage. 
  • De sprekende muur krijgt zoals altijd een update. We maakten een bundel rond sprookjes waar ook de kikkerprins in naar voren komt. In plaats van alle kaartjes te printen hebben we ervoor gekozen om enkel de kaartjes te printen die te maken hebben met de kikkerprins. Zo is onze sprekende muur echt helemaal in thema! De kleuters kunnen er woordenschat mee inoefenen maar er zitten ook twee leuke spelletjes in: "Juist of Fout?" en een logische volgorde van het sprookje dat ze kunnen maken bij de Sprekende Muur. Heb je interesse in de sprookjes sprekende muur? Bekijk dan zeker onze webshop!
  • Op de spelletjestafel voorzien we ook afwisselend twee spelletjes. Zo kochten we (bij onze poppen) tweedehands een memory van de Kikkerprins. En die wisselen we af met een spelletje uit onze Kikkerprins bundel: "Wie is de held van het verhaal?" Waarbij de kleuters tegen elkaar strijden om als eerste bij de prinses te geraken.
  • In de Flisat-tafel van IKEA komt er een wiskundig spelletje, je kan dit natuurlijk ook in een andere ontdekbak doen. Daar moeten de kleuters gouden ballen uit de vijver vissen (blauwe rijst) met de pincetten. Ze moeten goed kijken naar de sorteerbak want ze moeten een aantal ballen gaan verzamelen. De leuke sorteerbakken zijn trouwens van HalloErgo!
  • In de letter- en schrijfhoek kunnen de kleuters de woordkaartjes overschrijven in hun schriftje. Maar ze kunnen ook een boekje krijgen van het sprookje. In dit boekje kunnen ze de kleurplaten inkleuren én de ontbrekende woorden in het verhaal schrijven. Op het einde van het thema hebben ze dan hun eigen Kikkerprins Sprookjesboek. 
  • Schrijfpatronen werden ook aangeboden in dit thema. Niks leuker dan eens te mogen tekenen op de tafels! Met de woody potloden van Stabilo kan dat. De kleuters kregen een reeks schrijfpatronen die ze dan op de tafel mochten tekenen. Psst, je kan dit bestand gratis downloaden!

Kleuter Kriebels YouTube

Wist je dat we ook een kleine unboxing deden op YouTube met enkele materialen voor het thema de Kikkerprins? Je kan het hier bekijken!

Nog meer inspiratie?

Wil je nog meer inspiratie? Check dan ons Pinterest-account. We proberen telkens wanneer we een thema uitwerken ons account bij te werken met nieuwe inspirerende foto's!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.