Thema: Jonkvrouwen, ridders en kastelen

Als je in een teletijdmachine zou stappen, naar welke tijd zou jij dan terugkeren? De kleuters zijn alvast laaiend enthousiast over de tijden van ridders, jonkvrouwen, kastelen en koningen. Op deze pagina vind je onze  hele thema-uitwerking van het thema "ridders en kastelen" van het jaar 2022. Een belangrijk doel tijdens dit thema was voor ons rijmen, en dat zal dus doorgetrokken worden binnen dit thema.

Opbouw van het thema

Invalshoeken om vanuit te starten

Omdat rijmen dit jaar centraal stond, startten we het thema met een poppenspel gebaseerd op het lied "Ridder Martijn en ridder Koen" van Chris Winsemius. We gebruikten grotendeels deze tekst en speelden het uit. 

Natuurlijk kan je dit ook uitspelen met collega's en er een toneeltje van maken. De vorige keer toen we dit thema uitwerkten gingen we als intro van het thema naar het fantastische toneel: "De verdrietige koning" van 4Hoog. Dit blijft een grote aanrader!

 

Brainstormen!

Na onze startactiviteit met een leuke intro, is zoals in elk thema, de logische volgende stap: brainstormen! De oudste kleuters zijn zo enthousiast over ridders en kastelen dat ze hier voor een lange tijd over kunnen brainstormen en vaak ook al heel wat weten. 

De standaard eerste activiteit binnen onze thema's is brainstormen. Dit doen we via gestructureerde vragen zoals: wat weet jij al kastelen? Wat weet jij al over ridders? Wat dragen ridders? En de slotvraag is altijd: wat wil je nog weten over dit thema?

Mochten jullie meer willen weten over hoe we brainstormen in de klas, laat dan gerust een reactie!

Boekentips!

Klassikale kringmomenten

Enkele leuke klassikale activiteiten:

  • Binnen ons godsdienstthema vertelden we de legende van Parcival met de daar bijhorende verwerkingsopdrachten (zoals bijvoorbeeld: hoe zie je dat iemand een goede ridder is,...) Een heel fijne activiteit voor de kleuters is het dramatisch uitspelen van deze legende. Ook als je geen godsdienstige school bent kan je deze legende aanbrengen binnen jouw thema en dramatisch uitspelen!
  • Omdat rijmen een van onze hoofddoelen waren speelden we natuurlijk ook veel kringspelletjes rond rijmen. Het grootste succes bij onze kleuters was de grote rijmmemory die we maakten. Elk om beurt mochten ze dan eens twee kaartjes komen omdraaien in de kring en proberen een punt te scoren. Dit spel is zo makkelijk om te maken, maar de kleuters genieten er enorm van! Naast dit rijmspelletje gebruikten we ook veel liedjes, versjes om te rijmen in de kring. En ook rijmen op onze klassymbooltjes was een standaard activiteit in het rijmkoninkrijk ;-)
  • Een laatste kringactiviteit die we graag delen van het thema dit jaar is het aanbrengen van de letter K. De letter K heeft heel wat mogelijkheden binnen dit thema: kroon, kanteel, koning, koningin, ... dus het is ideaal om aan te brengen. We zochten thematische woorden met de letter K, maar ook andere letters rond de letter K. En we gingen nog een stapje verder door te proberen rijmen op de woorden die we verzamelden! Nadien deden we ook een verwerkingsopdracht uit onze bundel van de sprekende muur door woorden te sorteren in het juiste kasteel.

Begeleide activiteiten

Heel wat leuke begeleide activiteiten binnen dit thema, dit zijn enkel toppers:

  • Op nummer één staat toch écht wel ons knutselwerkje van dit jaar. In alle kastelen hangen er wel portretten van de koning en koningin, daarom leek het ons fijn een portret te maken voor in het kasteel van de klas! Het was een iets groter werkje, maar het resultaat mag er zijn! Eerst moesten de kleuters een achtergrond maken door een kleurencombinatie te schilderen (bijvoorbeeld: lichtgroen, donkergroen en geel met achteraf wat goud). Elke kleuter kleurde ook een wapenschild en maakte een kader rond het blad met figuren. Bij de kader moesten ze wel een patroontje maken. Daarna nog een foto van zichzelf als koning of koningin en het ziet er al prachtig uit!
  • Omdat we ook veel aandacht aan de letter K besteden, gingen we ook aan de slag met onze eerste letter. We maakten een sierletter van onze eerste letter. De kleuters kleefden goud of zilver (van action) op hun eerste letter en versierden het met touwen, parels, diamanten,... Nadien schreef ik de rest van hun naam via krulletters. Dit naamkaartje kleefden we nadien ook op hun portret. 
  • Op wiskundig vlak werkten we rond "eentje meer en eentje minder". Samen met de kleuters en een draak gingen we dit concreet gaan maken: de kleuters waren ridders en mochten zich verdelen in twee groepen. Daarna bespraken we welke groep de draak zou kiezen en waarom? Zo speelden we verschillende scenario's uit om te oefenen op meer en minder. 
  • Ook rijmen kwam aan bod in kleine groep! We gebruikten het ganzenbordspel "het rijmhof" uit onze thematische bundel van ridders en kastelen. De bedoeling is dat de ridders om ter eerst naar het kasteel raken, maar ook nog eens de meeste diamanten verzamelen. Dat doen ze door goed te rijmen wanneer ze op een kleurtje komen. De kleuters zijn enorme fan van onze knutseldiamanten, dus er eens mee mogen spelen vonden ze alvast heel fijn!

Sport en fun!

  • Een echte ridder en jonkvrouwen dans om op het koninklijk bal uit te voeren mag natuurlijk niet ontbreken. Het was een zeer leuke ervaring voor de kleuters.
  • Op Pinterest vind je ook tal van leuke bewegingspostjes rond gooien en mikken die je kan aankleden in een middeleeuwse stijl.

  • Een laatste tikspel dat er gespeeld werd was "tikkertje wachter". De ridders hebben de taak om de wacht te houden bij de koning en niemand binnen te laten. De tikkers moeten op een stoel zitten in het midden van de zaal, de stoel staat op een mat. De andere kleuters staan aan de ene kant van de zaal en mogen beginnen lopen als jij het teken geeft. De ridders moeten de kleuters proberen tikken maar mogen niet van hun mat komen. Het is dus aangeraden het speelveld vooral smal te houden zodat de kleuters wel redelijk dichtbij de ridders moeten passeren. 

Liedjes en versjes

Hier vind je onze liedjes- en versjesbladen.

Leuke themabundels!

Je kan ze vinden in de webshop!

Gratis bestanden

Download deze gratis bestanden in onze webshop! Je kan ze vinden via het "GRATIS" tabblad bovenaan het scherm.

Hoekenwerking

  • Een hoek die niet kon ontbreken in dit thema was natuurlijk een hoek waar de kleuters kunnen dramatiseren. Het kasteel van de koning werd dus ook gebouwd. Ik spoot borden en bestek in het goud en kleefden er diamanten op. Ook vond ik plastic wijnglazen in de AVA en kleefde daar enkele diamanten op. 

  • De spijkerplankje werden ook bovengehaald! We maakten een mini bestandje met enkele opdrachtkaarten: het zwaard, het kasteel, de kroon,... het kon allemaal gemaakt worden met rekkers. Je kan dit bestandje trouwens gratis downloaden op onze groep!

  • In onze zandtafel konden de kleuters met kinetisch zand en kasteelvormen echte kastelen bouwen. Deze set kochten we enkele jaren geleden online op kruitvat! Een échte aanrader, het is dit jaar een groot succes!

  • De kieskast werd verrijkt met het spel "wie ben ik?" uit onze thematische bundel van ridders en kastelen. De kleuters genieten van het bordspel "wie is het?" dus dit spelletje was ook een schot in de roos. De kleuters dragen elk een hoofdband met daarin een kaartje, daarna moeten ze via vragen proberen raden welk personage uit het kasteel ze zijn.

  • De spelletjeshoek kreeg het HABA spel "Kasteel Klimop". Dit werd eerst eens begeleid gegeven aan een groepje, daarna konden deze kinderen het spel uitleggen aan de andere kleuters. Het spel werd later dus volledig zelfstandig gespeeld.

  • De denkhoek kreeg voor het eerst ons wiskunde kastje! De kleuters kunnen hier op verschillende wiskundige domeinen mee aan de slag: sorteren, wegen, meten,... Wil je meer weten hierover? Bekijk dan zeker onze bundel rond het wiskunde kastje ridders en kastelen!
  • De letter- en schrijfhoek werd uiteraard ook verrijkt door de sprekende muur aan te vullen, een spel rond de letter K klaar te leggen en thematische woordkaarten aan te bieden.

Nog meer inspiratie?

Wil je nog meer inspiratie? Check dan ons Pinterest-bord over ridders en kastelen. We proberen telkens wanneer we dit thema uitwerken het bord bij te werken met nieuwe inspirerende foto's!

Maar je kan ook terecht op onze Instagram highlights! Daar maakten we een highlight aan waarin we alles rond dit thema tonen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.