Teacher skills: Dit moet je gelezen hebben!

Gepubliceerd op 27 december 2021 om 10:34

Nu de Kerstvakantie is aangebroken hebben we ook weer wat meer tijd voor onszelf. Tijd om lekker te ontspannen bij de lichtjes en de kerstboom, samen met een lekkere warme kop en wat goede lectuur! In dit blogbericht raden we je graag een boek aan die echt een MUSTHAVE is voor iedereen die in het onderwijs staat. En *hint* het is ook een fantastisch boek om je collega's of familieleden in het onderwijs cadeau te doen onder de boom. Hieronder geven we je een korte review over "Kleuters laten groeien in executieve functies, hoe? Zo!" door Sanne Feryn.

Kleuters laten groeien in executieve functies, hoe? Zo! - Sanne Feryn

Een van onze meest geliefde boeken is toch wel die van Sanne Feryn. We spraken er al meermaals, met heel wat lof, over op onze social media, want dit is echt een boek dat in elke klas zou moeten staan! Als je nieuw bent in de wereld van executieve functies is dit hét boek bij uitstek om je wegwijs te maken binnen de theorie én je handvatten te aan te reiken om het ook echt uit te voeren.

Waar gaat het over?

HOE WERKT DE STOP-DENK-DOESTRATEGIE?
WELKE ACTIVITEITEN DAGEN DE EXECUTIEVE FUNCTIES VAN KLEUTERS UIT?
HOE ZET JE DE EF-BRIL OP, SAMEN MET OUDERS?

Impulsen controleren of zich concentreren is voor kleuters niet vanzelfsprekend. Dat zelfsturend gedrag hangt samen met de executieve functies (EF) en is op jonge leeftijd volop in ontwikkeling.

Kleuters laten groeien in executieve functies daagt je als leraar uit om drie didactische bouwstenen toe te passen en de ontwikkeling van EF bij jonge kinderen te versterken. Door kwaliteitsvolle interacties, doelgerichte activiteiten en een sterke klasorganisatie zet je de juiste EF-bril op.

Aan de hand van talloze reflectievragen, doe-opdrachten en spelactiviteiten leer je in dit boek pas echt wat EF zijn en hoe je ze herkent bij kleuters. Zet je EF-bril op, probeer het uit in je klas en laat je kleuters volop groeien.

Executieve watte?!

Executieve functies zijn hogere denkprocessen die nodig zijn om activiteiten te plannen en aan te sturen. Ze helpen bij allerlei soort taken, denk maar aan het planbord, aandachtig kunnen blijven in de kring,... Dit zijn allerlei dingen waarbij de executieve functies aan bod komen. En het is nù het moment om deze hogere denkprocessen zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. Ik kan hier nu de hele theorie gaan aframmelen, maar waarom zou ik dat doen als dit prachtige, insightful boek bestaat? 

Het boek bestaat uit twee onderdelen: een deel theorie en een deel praktijk. Je kan met dit boek dus eigenlijk meteen aan de slag zonder eerst nog opleidingen of bijscholingen te gaan volgen. Daarom zeg ik niet dat dit geen mooie aanvullingen zijn, maar wel dat dit boek je echt al de basis meegeeft a.d.h.v. onderzoek!

Daarbij is het theorie gedeelte heel vlot te lezen en goed te begrijpen. Het maakt een goede afwisseling tussen het lezen van de theorie en het visualiseren van de theorie. Op die manier kan je achteraf ook nog heel snel even iets opzoeken en je geheugen terug opfrissen. Hier en daar zit ook eens leuke testje voor jezelf en jouw eigen EF, op die manier is het nog makkelijker om alles te begrijpen.

En daarna?

Met alleen theorie ben je niet veel, je wilt natuurlijk ook meteen handvatten en in actie kunnen schieten na het lezen. Als je ons volgt op social media heb je het vast al gezien, maar spelletjes en materialen rond executieve functies worden bij ons wekelijks aangeboden: klassikaal, individueel, in groep, in onze organisatie en in via leerkrachtenstijl. We schudden het niet allemaal zelf uit onze mouw! Alles kan je terugvinden in dit boek: van observatielijsten om je kleuter zijn EF beter te kennen tot (gezelschaps)spelen en uitgewerkte poppenspelen. Je vindt er een rijk gamma aan activiteiten om na de theorie mee aan de slag te kunnen gaan. 

En het beste van al is ook nog dat er al heel wat materialen voor jou zijn gemaakt! Het enige wat je moet doen is met je code (te vinden in het boek) inloggen op de website, printen, lamineren en klaar ermee! Hoe zalig is dat? Want laten we eerlijk zijn: als we dan een interessante bijscholing hebben meegemaakt is dat vaak het minpuntje: al die materialen zoeken, maken,... dus je kan het echt niet beter hebben!

De voor- en nadelen

Na ons pleidooi geven we graag nog even een kort overzicht van de voordelen en nadelen bij het aanschaffen van dit boek!

De voordelen

  • Theorie en praktijk zijn in een boek te vinden waardoor je ook meteen praktisch aan de slag kan.
  • Het is een vlot leesbaar boek met afwisseling tussen lezen, visuele ondersteuning en leuke testjes.
  • Er zijn materialen voorzien die je enkel nog moet printen en lamineren. Top!
  • Er is een aansluitend boek voor lager onderwijs waardoor je dit ook kan doortrekken en het niet stopt in het Kleuteronderwijs.

De nadelen

  • Het boek is aan de prijzige kant: €27,50.
  • Het boek is bij bol.com moeilijk te bestellen doordat hij telkens "nog niet verschenen" is. Je kan het boek wel vinden op Lannoo.

In conclusie

Dit is gewoon een MUSTHAVE boek! Je krijgt een aantrekkelijk, vlot leesbaar boek dat je niet enkel alles leert over wat executieve functies zijn en hoe je het herkent, maar ook nog eens je heel wat uitgeschreven activiteiten en uitgewerkte materialen geeft om meteen mee aan de slag te kunnen gaan in je klaspraktijk. Aanschaffen die handel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.