Thema uitwerking: In onze themabak Noord- en Zuidpool!

Gepubliceerd op 15 januari 2022 om 10:35

Er zit een leuk thema aan te komen in onze klas: Noordpool en Zuidpool! Voor ons is het de eerste keer dat we het uitwerken, want andere jaren deden we ofwel winter ofwel een thema rond ziek zijn. Maar dat maakt ons niet minder enthousiast! We zagen het al bij velen passeren en deze keer doen we gewoon lekker mee! Maar welke materialen hebben we er nu voor verzameld?

Bijhorend YouTube-filmpje zie lager

Het belang van samen 

Hier en daar leeft de discussie dat je in plaats van altijd kopen beter met je kleuters samen maakt. Het is zeker niet onze bedoeling om met deze post aan te geven dat je alles moet kopen. Zelf geloven we ook in de kracht van samen thema's uitbouwen. In onze klas is het niet vreemd voor de kleuters wanneer de juf zegt "we gaan nog eens verbouwen.". Ondertussen is dit woord welgekend bij elk van hen. Daaronder verstaan we de klas herinrichten, maar ook samen dingen maken voor een bepaalde hoek en een hoek samen vormgeven. 

Onze kleuters mogen meedenken en suggesties doen wanneer we een thema en hoeken inrichten. We vinden dit belangrijk omdat ze zo ook meer betrokken zijn en meer zin hebben in een thema. Ze zien het weliswaar groeien. Na het thema te hebben opgebouwd, verbouwd en beleefd breken we ook altijd samen af met de kleuters. Ze zijn altijd betrokken van begin tot einde. 

Het voordeel hieraan is dat je ook kan inspelen op hun interesses en dat de kleuters een zekere vorm van autonomie ervaren. Wat zij willen doet er ook toe! Daarbij komt probleemoplossend denken en plannen ook aan bod: hoe gaan we dit idee nu ook echt vorm geven?

Deze vorm van thema uitwerking is dus zeker een meerwaarde binnen elk thema!

Nieuw, tweedehands of DIY?

Maar naast het samen maken en knutselen, voorzien we binnen elk thema ook materialen. Deze spulletjes kunnen de kleuters dan ook gebruiken om een bepaalde hoek vorm te geven. Denk maar aan bijvoorbeeld het klein fantasie eiland bij Noordpool Zuidpool: de materialen zijn er, maar de kleuters kunnen zelf bepalen hoe het op de tafel terecht komt én wat ze nog nodig hebben. Met dat laatste kan je dan weer aan de slag in de knutselhoek!

Wanneer we materialen verzamelen proberen we altijd een evenwicht te vinden tussen nieuw, tweedehands en DIY. Dat is ook goed voor onze portemonnee ;-). We letten erop dat onze themabak kan groeien in plaats van alles in een keer te kopen/maken.

Bij dit thema hadden we ook geluk enkele materialen van het thema Winter mee te kunnen nemen naar Noordpool Zuidpool. Bijvoorbeeld de stoffen sneeuwmat en de stoffen ijspegels. En knuffels van vroeger blijven ook goed van pas komen! Zo hebben we al een ijsbeer. 

To buy or not to buy, that's the question!

We proberen ook slim om te gaan met onze aankopen. Voordat we beginnen met het afzoeken van websites en tweedehandssites maken we eerst een brainstorm. Welke doelen zijn er? Welke activiteiten? Welke hoeken zouden hierbij aansluiten? En dan bekijken we wat we hiervoor nodig zouden kunnen hebben.

Het thema Noordpool en Zuidpool wordt bij ons een echt educatief en informatief thema. Eentje waarbij we bij afloop willen denken "nou, daar weten ze nu eens echt veel over!". Een onderzoekstafel lijkt ons dus een top idee als hoekje. Daarom zochten we naar enkele specifieke materialen: knuffels die vrij realistisch waren om de lichaamsdelen te kunnen bekijken, de pootafdruk stenen van Yellow door, sorteerdieren en natuurlijk een aansluitende activiteit waarbij ze informatie kunnen opnemen en noteren. 

Elk thema proberen we ook een tafel te voorzien rond fantasie en rollenspel. De polen namaken kan dus ook niet ontbreken! Hiervoor zochten we naar iglo's, IJsberen en Pinguïns. Voor de omgeving zochten we naar gletsjers, ijsschotsen en sneeuw... veel sneeuw. Hier kan je dan weer creatief zijn! Iglo's kan je zelf maken, wij kochten toch twee iglo's van credu omdat we al iglo's gaan maken voor een knutselwerkje. IJsberen en Pinguïns zaten niet in onze wilde dierenbak op school jammer genoeg! De gletsjers en ijsschotsen maakten we dan weer van ismo! En al dat sneeuw... dat hadden we gelukkig al uit het thema winter en kerst!

Ook de spelletjestafel is een vaste hoek bij ons. De kleuters spelen ook heel graag spelletjes, daarom gingen we op zoek naar iets thematisch. 

Voor spelletjes zoeken we altijd op Vinted, Tweedehands of Marketplace, ze staan vol maar dan ook vol met spelletjes aan een klein prijsje. En we hadden prijs! Daarnaast zochten we ook een bordspel omdat ze dat nog niet veel hadden gespeeld dit jaar, dat vonden we op Wesco aangezien we het niet tweedehands vonden.

Als laatste kwamen er nog twee spulletjes bij voor de knutselhoek: vouwblaadjes en Pinguïnbordjes voor de strijkparels. Het is eens wat anders dan altijd schilderen, knippen en plakken. We zijn dan misschien zelf niet zo handig in het vouwen van figuren, toch willen we de uitdaging aangaan samen met onze kleuters. 

MIY: Make it yourself

Voor de andere hoekjes gaan we aan de slag met het zelf maken. Zo hebben we bijvoorbeeld een taal- en letterhoek waar onze sprekende muur hangt, een denkhoek die we willen verrijken of de infohoek. Daarvoor maken we natuurlijk enkele bestanden. Voor een sneak peek kan je terecht in ons YouTube filmpje (zie lager), daar toonden we al onze sprekende muur voor het thema!

Binnen dit thema zijn er dus ook enkele zelfgemaakte bundels die we gebruiken. Heb je interesse? Dan kan je terecht op onze webshop!

YouTube: Wat zit er in onze themabak?

Wil je graag de materialen zien? Of ben je op zoek naar nog inspiratie voor het thema Noordpool Zuidpool? Neem dan zeker een kijkje op ons YouTube kanaal. Daar tonen we de materialen die we hier al vernoemden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.