Educatief materiaal: Is de Voorlezer nu echt een meerwaarde?

Gepubliceerd op 2 februari 2022 om 17:04

De Voorlezer. Ken jij het? Een klein, technologisch snufje dat met een aanraking bij een sticker tekst begint voor te lezen. Ik had er nog nooit van gehoord en om eerlijk te zijn heb ik het ook nog maar één keer zien passeren bij iemand op social media. En toch... toen ik het zag was ik meteen nieuwsgierig en zag ik 1001 mogelijkheden om het te gaan gebruiken in de klas. Laat me jullie voorstellen aan de Voorlezer.

Wat is "de Voorlezer"?

Het is een beetje zoals het woord het zegt: een ding dat voorleest. Simpel toch?

Maar voordat ik echt de sprong wou wagen en hem wou aankopen, want hij is best prijzig, wou ik toch eerst wat meer te weten komen over dit dingetje. Werkt het echt? Hoe is de kwaliteit? Hoe werkt het precies: scant het tekst of spreek je het in? Ik heb de Voorlezer nog maar één keer zien voorbij flitsen op social media maar meer vond ik er ook niet over. Was dit een of ander nieuw speelgoedje dat net op de markt was gekomen? Wat vonden andere leerkrachten hiervan?

Ik zocht het meteen even uit en ging op bol.com, want de prijs wist ik toen ook niet echt. Geen reviews. Geen extra uitleg. Dan maar even googlen. En daar was de website!

"Leer en luister met de 'sprekende' pen!

Met de Voorlezer kunnen leerlingen zich vanaf het eerste moment al luisterend een basiswoordenschat eigen maken. De Voorlezer is een ‘sprekende’ pen, die elk aangestipt woord (en/of het bijbehorende plaatje) van de gekoppelde uitgaven hardop voorleest. Producten van Schoolsupport die werken met de Voorlezer, zijn o.a. de leer-luisterboeken van NT2, praat mee! De leerlingen kunnen op een aantal posters en grote plaatjes met de pen op ontdekkingsreis gaan en luisteren naar wat de pen vertelt. Hierdoor bieden de materialen vooral ook uitkomst voor kinderen die nog niet kunnen lezen: de woordenschat wordt auditief aangeboden. "

In de eerste instantie leek het alsof de pen enkel "gekoppelde uitgaven" kon lezen. Dat maakte me dan weer aan het twijfelen. Gelukkig vond ik op meester Sander zijn blog ook een filmpje met meer uitleg en werd het snel duidelijk.

De Voorlezer kan je inzetten voor gekoppelde uitgaven, maar ook voor boeken of infofiches of... door zelf tekst in te spreken. Je krijgt bij je voorlezer 800 stickers en kan via de opname modus jezelf tekst laten inspreken. Zo kunnen de kleuters achteraf met de pen aan de slag door de stickers aan te tikken. Vervolgens zullen ze hun juf of meester horen vertellen.

Wat doe je ermee?

Zoals ik al zei: ik kreeg wel 1001 ideeën voor deze pen. Mijn eerste gedacht liep meteen naar de letter- en schrijfhoek. Door woordkaarten of korte zinnenkaarten (bv. Ik schrijf een brief) aan te bieden met de pen, bied je de mogelijkheid aan je kleuters om te weten wat ze schrijven. Een tekening of pictogram zegt uiteindelijk maar zoveel! Hoewel deze heel duidelijk zijn en je waarschijnlijk hebt gezegd wat er op het woordkaartje staat, lijkt het me echt een meerwaarde als kleuters nog eens horen wat er op het kaartje staat zodat ze écht weten wat ze schrijven!

Maar in je letter- en schrijfhoek zou je ook werkbladen kunnen leggen en deze koppelen aan de Voorlezer. Zo hebben wij een map met daarin allerlei bladen: voor de letters, rijmen, hakken en plakken,... Kleuters willen graag met de map aan de slag maar weten niet altijd wat ze moeten doen. Ik kan dus nu op de voorbladen van de map telkens een sticker kleven en inspreken wat ze moeten doen op het werkblad. Op die manier kunnen kleuters op een zelfstandige manier toch begrijpen wat ze moeten doen.

Daarbij aansluitend dacht ik ook meteen aan stappenplannen. Je maakt ze al erg visueel, maar wat als je het nu ook audiovisueel kan maken? Door woord te koppelen aan je foto's zullen sommige kleuters dat extra zetje krijgen en begrijpen hoe het nu juist in elkaar zit.

Een laatste voorbeeld dat ik graag geef is uiteraard de boekenhoek. Spreek je themaboek in met de Voorlezer en de kleuters kunnen het verhaal wel 100x beluisteren. Mijn klas vraagt ook vaak tussendoor om iets voor te lezen uit een boekje waarmee ze bezig zijn, maar op dat moment moet je soms andere dingen begeleiden waardoor het moeilijk wordt. De voorlezer kan dus de leeshonger van kleuters stillen!

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden en ideeën waarvoor je de Voorleespen kan gebruiken, maar het waren wel genoeg ideeën om me aan te zetten tot en het effectief te gaan kopen. 

Getest en gescoord

Ik kreeg op social media al enkele vragen over de Voorlezer en of het een aanrader was. Voordat ik daarop wou antwoorden, wou ik hem echt even getest hebben in de klas maar dan kan ik tot de volgende conclusie komen...

Voordelen

  • De Voorlezer is heel makkelijk in gebruik. De kleuters moeten hem enkel aanzetten en een sticker aanraken. Ook voor jou is de Voorlezer een makkelijke tool: je moet hem enkel opladen en kan ook in een veilige modus opnames maken. Handig! Want als je dat niet doet zou het wel eens kunnen dat je opeens hoort "Juf dat is de papa Pinguïn he, de papa!" - Ja, ik spreek uit ervaring ;-)
  • Je hebt 800 stickers, op het eerste zicht leek me dat weinig en snel gebruikt maar na de pen ook effectief te gaan gebruiken besef ik dat 800 écht wel dik oké is! 
  • En zijn je stickers op? Dan is dat nog geen ramp want je kan extra stickers kopen. 
  • Je kan de opnames makkelijk vervangen en/of verwijderen. Ideaal dus als je even een slechte 'voorleesdag' hebt en struikelt over je woorden (ja, ook dat is uit eigen ervaring...)
  • Er zijn heel wat domeinen waarvoor je deze pen kan gebruiken. Het is dus niet gebonden aan één hoekje of één activiteit. Je kan de pen echt voor heel wat inzetten!
  • Er zijn leer- en luisterboeken beschikbaar om met je pen te gebruiken.

Nadelen

  • Als je vergeet om in de veilige modus op te nemen, dan zou het wel eens kunnen dat je kleuters je opname per ongeluk wissen en vervangen door een eigen spraaknote. Dat is natuurlijk jammer want dan is dat boek, stappenplan,... opeens niet meer volledig bruikbaar. Gelukkig is het voordeel dat er dus een veilige modus is, al was ik dat de eerste keer vergeten... ;-)
  • De pen is best prijzig. Op bol.com kost hij 49 euro. Je zou het wat kunnen vergelijken met de aankoop van een sprekende muur. Maar ondanks de prijs kan je er natuurlijk wel veel mee doen.
  • Je moet het natuurlijk zelf inspreken. Als je dus een slechte 'voorleesdag' hebt en je veel struikelt over je woorden kan het dus wel even duren voordat je opname er goed en duidelijk gesproken op staat. Het voordeel is gelukkig dat je opnames van de sticker makkelijk kan vervangen en/of verwijderen (dat laatste is nodig als je via veilige modus opneemt).

In conclusie

Als je het mij vraagt is de Voorlezer zeker een meerwaarde voor je klas. Kleuters kunnen er makkelijk zelf mee aan de slag en je kan het echt voor heel wat zaken inzetten. Na het intensief uit te testen ben ik alvast zeer tevreden met mijn aankoop. Ook mijn kleuters zijn heel betrokken en gebruiken de Voorlezer heel vaak. Ze vinden het erg speciaal om hun juf opeens te horen praten en zijn verwonderd over het feit dat deze pen kan spreken. Dit alleen al zorgt voor een mooie betrokkenheid! Gebruik jij de Voorlezer al?

Reactie plaatsen

Reacties

Fien
8 maanden geleden

Is hij geschikt voor intensief gebruik?
Is de top van de pen sterk genoeg?

Mijn kleuters drukken best hard en ik heb schrik dat dit eerst gaat begeven net zoals bij de tiptoi pen.

Bedankt voor je eerlijk antwoord.