Klaspraktijk: Onze weekkalender in een nieuw jasje!

Gepubliceerd op 24 juli 2022 om 10:46

Het is weer zover: het DIY-seizoen is terug van start gegaan! In de zomervakantie hebben we heel wat tijd om ons echt te focussen op enkele leuke projectjes. En wie ons volgt op social media weet dat het DIY-project van deze zomer wel een heel grote is, want deze zomer pakken we heel onze klas aan.

Misschien wist je het al, of misschien nog niet, maar de persoon waar ik nu een vervanging voor deed is met pensioen en ik blijf klasjuf in die klas. Ik mag er dus helemaal mijn ding mee doen! En er zijn wel enkele zaakjes aan vervanging toe zoals de weekkalender. Vandaag neem ik jullie dan ook mee in mijn DIY-project van de weekkalender!

Maar eh voordat we beginnen: wil je graag nog meer van de klasmakeover zien en al onze andere DIY-projecten? Volg dan zeker onze Instagram! Daar tonen we heel wat meer.

De vooraf en het plan

De weekkalender was echt wel een van de dingen die aan vervanging toe was. De deur van donderdag had zin in pensioen, want die was er dit schooljaar al afgevallen. En andere deurtjes probeerden het vol te houden met plakband aan de zijkant. Ideaal was het niet, maar het systeem van de weekkalender was wel top.

In de meeste stages en vervangingen die ik deed waren er geen deurtjes aan de weekkalenders. Meestal was het een kadertje waar je iets in kon zetten of gewoon een kaartje waar de kleuters en knijpertje aanhingen om de dag aan te duiden. Op zich niks mis mee, maar nu ik het deurtjes-systeem heb ervaren kan ik er ook niet meer van afstappen. De huidige kalender was gemaakt uit sigarendoosjes en ideaal aan de deurtjes vond ik dat het de tijdsbegrippen zoals gisteren en morgen visueel goed ondersteunde. Wanneer ik vraag "welke dag is het morgen?", kunnen ze dit snel aanduiden omdat de deur nog dicht is. Als ik vraag "welke dag was het gisteren?", is dit ook erg duidelijk voor hen wat ze moeten terugkeren naar het deurtje dat al openstond. Anyway you get the gist of it!

Iedereen heeft hier zijn eigen voorkeur in, maar ik ben alvast verkocht aan die deurtjes om die reden en nog tal van anderen. In ieder geval was het voor mij duidelijk dat ik écht heel graag deurtjes wou aan mijn weekkalender. Nu was mijn plan dus heel simpel: ik haal kistjes bij de Action, schilder deze en klaar! Maar neen, een ander stemmetje begon te spreken over huisjes. Ja, prachtig! Je ziet het overal op Pinterest: prachtige huisjes met Jules of vogelhuisjes. Maar... ondertussen in mijn hoofd: "die huisjes moeten deurtjes hebben die open en dichtgaan! Hoe mooi zou dat wel niet zijn!". Alleen was het probleem met dat plan: ik vond wel huisjes, maar er hingen nooit deurtjes aan. En dus werd het een groter DIY-projectje dan voorzien.... Oops!

Benodigdheden

Om het projectje te starten zocht ik uiteraard eerst alle benodigdheden bij elkaar. Zo zijn 7 huisjes bijvoorbeeld essentieel! Je vindt een heel gamma aan decoratie huisjes online, in allerlei groottes en soorten. Ikzelf koos voor een set huisjes die ik online vond op Amazon, ze komen per twee en ik gebruik het grootste formaat (9 cm x 17 cm). De overige, kleine formaten zijn ideaal voor mijn sensory-tafel en kleine fantasie wereld!

De overige benodigdheden zijn: 

  • Een dunne plank: ik koos een triplex en kocht deze bij gamma.
  • Verf voor de huisjes
  • Kleine, mini scharnieren: deze vond ik ook op Amazon.
  • Ophangsysteem

Ik lijst online aankopen onderaan op met een handig linkje. Qua machines of groot geschut gebruikte ik enkel een elektrische figuurzaag, maar je kan dit ook aanpakken met een andere soort zaag. Vergeet geen schuurpapier, een hamer en kniptang had ik ook nodig.

En DIY-en maar!

De eerste stappen

De eerste stap die ik nam in dit project waren de deurtjes zagen. Met behulp van mijn mama tekenden we de huisjes af op de houten plank en zaagden we deze nadien uit met de elektrische figuurzaag. Ik zou zeker aanraden om alle huisjes afzonderlijk af te tekenen, want er kan hier en daar wel wat (een klein) verschil op zitten. Heb je geen elektrische figuurzaag kan je dit project ook zeker realiseren met een ander soort zaag bijvoorbeeld een handmatige figuurzaag of een andere fijne (elektrische) zaag. Het zagen gaat vrij vlot aangezien de vorm recht is en niet al te complex.

Vergeet zeker niet om alles goed af te schuren en gelijk te maken aan je huisjes. We hebben na het zagen de deur op het huisje gelegd en schuurden zo de randen af. Zo wordt het deurtje echt gelijk gemaakt met het huisje. Nadien kan je nog een fijner schuurpapiertje nemen om alles netjes af te werken.

Na het zagen schilderde ik eerst alle huisjes. Afhankelijk van de kleuren die je gebruikt is het aan te raden om eerst een witte laag te leggen. Zo merkte ik op bij donderdag, de gele dag, dat dit zeker nodig was of anders verlies je de mooie felle kleur. De dagen van de week zijn bij ons deze kleuren:

  • Maandag de groene dag - prent de maan
  • Dinsdag de rode dag - prent twee bloemen
  • Woensdag de bruine dag - prent de halve appel
  • Donderdag de gele dag - prent de donderwolk
  • Vrijdag de blauwe dag - prent twee vrienden
  • Zaterdag en zondag de witte dagen - prent van een huis en prent van de zon

De uitdaging met trial en error!

En dan pas kwam het echte werk! Je zou denken dat het zagen het grootste werk was, maar de deuren bevestigen was nog de grootste uitdaging en nam het meeste tijd in beslag. Omdat we zo'n kleine deurtjes en huisjes hebben moet je echt op zoek gaan naar kleine scharnieren. We lijsten de scharnieren, en andere benodigdheden, die wij gebruikten onderaan op! Per huis gebruikte we 3 scharnieren zodat het goed stevig is.

Ondanks het feit dat de scharnieren perfect waren voor onze huisjes, waren de bijhorende nagels dat nét niet! Als we ze niet een klein stukje bijknipten met een kniptang, dan zouden ze waarschijnlijk net door het hout gekomen zijn waardoor je hout vanbinnen zou versplinteren of verbuigen. We raden dus aan om de nageltjes een klein stukje bij te knippen. De nagels die je in de zijkant van de deur slaat moeten niet bijgeknipt worden, enkel diegene die je langs de zijkant van het huisje intimmert (daar is een kort stuk hout). Van de 12 nagels per huis knipten we er dus 6 bij.

We hebben ook enkele trials en errors gehad, die moeten jullie nu niet meer gaan ontdekken ;-). Zo waren we begonnen met de scharnieren langs binnen te bevestigen zo moesten we helemaal niks bijknippen en waren de scharnieren niet zichtbaar! Maar was was het resultaat: een grote kier tussen huis en deur omdat de kopjes van de nagels bij het sluiten op elkaar lagen. Dat maakte de huisjes voor ons minder mooi en het was overduidelijk dat de deur openstond. Dan maar snel die scharnieren eruit. De scharnieren bevestig je het best langs de zijkant, zoals je kan zien op de foto's onderaan. Het zou kunnen dat je nog een heel smalle kier krijgt, dat hangt af van hoe strak en diep je de nagels intimmert. Maar met scharnieren aan de zijkant blijft voor ons de beste en mooiste optie in vergelijking met de scharnieren vanbinnen.  Denk er aan dat je enkele nagels moet bijknippen dan.

En ook is de belangrijkste tip bij het intimmeren: slow and steady! Ik heb soms niet veel geduld en hamer er gewoon graag op los tijdens het DIYen. Maar omdat we met fijn en dun hout werken, moet je toch wel wat voorzichtig te werk gaan. Als je te hard en snel wilt gaan, zeker bij de deuren doordat het zo smal is, zou het wel eens kunnen dat je hout begint te splijten. Nu denk je misschien: "ohjee, hier begin ik niet aan!" maar geen paniek, dit is gewoon een tip die we meegeven, als je met geduld en zachtheid het timmeren aanpakt lukt het zeker! 

Wie het niet ziet zitten om al dat nagelen te doen, zou ook voor een soort lijm kunnen kiezen. Wij probeerden dit ook, de scharnieren lijmen, maar vonden hier niet de juiste lijm voor. Na een paar keer de deur open en dicht te bewegen kwam er wel altijd iets los aan de scharnieren waardoor ons dit gewoon niet duurzaam lijkt aangezien we de deuren juist heel vaak gaan bewegen. Maar mocht jij de gouden lijm vinden: TOP! Laat het dan zeker hieronder achter in een comment zodat we elkaar kunnen helpen.

En als laatste!

En over lijm gesproken, om de DIY af te werken bevestigden we achteraan de huisjes een soort van ophangsysteem zodat we de huisjes kunnen ophangen aan ons onthaalbord. Dit hebben we niet ingetimmerd, maar we gebruikten hier Tec7 voor. Achteraf gezien vragen we ons wel af of we de scharnieren niet zouden kunnen bevestigen met Tec7... maar onze deurtjes hangen er nu stevig aan dus dat gaan we niet meer gaan testen ;-).

Om af te werken hangen we binnenin de huisjes de prenten van de dagen van de week. Aan de deurtjes binnenin hangen we ook nog enkele belangrijke (routine) dingen zoals bijvoorbeeld: turnen, de dieren voederen, werkuurtje,... Dit kan met velcro of met posterbuddies. 

De resultaten: tada!

En na al dat zagen, timmeren, probleempjes opmerken en bijwerken (typisch DIYen), komen we aan de resultaten! Ik ben alvast superblij met mijn weekkalender huisjes en kan niet wachten om ze ook echt te gaan gebruiken. 

Wat vinden jullie ervan? Laat gerust een comment onder het blogbericht of op onze social media!

Handige linkjes

Wil je zelf ook aan de slag? Dan geven we je graag mee waar wij alles hebben gevonden!

Door de klikken op de tekst krijg je meer info.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.